EU vyzvala Izrael, aby otevřel hranice Gazy pro humanitární pomoc

Brusel - Evropská unie po jednání s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou vyzvala Izrael k tomu, aby okamžitě umožnil přístup humanitární pomoci do pásma Gaza. Na tiskové konferenci o tom informoval český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Livniová zároveň přislíbila, že se Izrael vynasnaží zpřístupnit Gazu mírovým misím. Opakovaně však zdůraznila, že o trvalém příměří bude možné mluvit teprve ve chvíli, kdy přestane palestinský Hamas pašovat do Gazy zbraně.

„Jsme připraveni tyto (humanitární) aktivity podporovat, chceme odpovědět na humanitární potřeby pásma Gazy. Našich cílů jsme dosáhli. Nepotřebujeme pokračovat s vojenskou operací,“ řekla po schůzce Livniová. Podle ní Hamas využil příměří k tomu, aby se v pásmu Gazy lépe a nebezpečněji ozbrojil. „Příměří s sebou nese pochopitelně zastavení pašování zbraní,“ řekla Livniová. Právě ozbrojováním Hamasu zdůvodňoval židovský stát svou ofenzivu proti Hamasu, která si vyžádala podle dnešních palestinských zdrojů téměř 1300 mrtvých mezi Palestinci. Izrael má 13 mrtvých.

Schwarzenberg: Gaza se otevře humanitárním misím EU a OSN

Přestože se aktéři jednání shodli, že současné příměří je velice křehké a situace se může zvrátit, ministr Schwarzenberg upozornil i na dílčí úspěch - humanitárním misím Evropské unie a Organizace spojených národů byl umožněn vstup na palestinské území. Zároveň předeslal, že Evropská unie je připravena podílet se na obnově postiženého regionu. „EU je připravena pracovat na rekonstrukci a budoucím rozvoji pásma Gazy, udržitelném rozvoji ekonomiky,“ řekl Schwarzenberg.

Vzhledem k nevýraznému výsledku schůzky budou jednání pokračovat. Další diplomatické setkání se uskuteční v neděli, kdy budou členské země EU situaci na Blízkém východě probírat i se zástupci Egypta, Jordánska, Turecka a palestinské samosprávy. Izrael se chystá svolat konferenci o humanitární situaci v Gaze. Zasedat budou evropští ministři zahraničí. Analytici však upozorňují, že bez účasti Hamasu v celém procesu jen těžko dojde k vyřešení konfliktu.

USA se zapojují, na Blízký východ míří Obamův zmocněnec

Vysoký představitel pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie Javier Solana informoval o tom, že na Blízký východ míří zmocněnec amerického prezidenta Baracka Obamy, senátor George Mitchell. Jedná se o první zapojení nové americké administrativy v blízkovýchodním konfliktu.