V Austrálii hasiči zabránili požáru předměstí Melbourne

Melbourne - Jen rychlé nasazení desítek australských hasičů zabránilo požáru několika stovek domů na předměstí Melbourne. V buši se rozhořel oheň a přiblížil se těsně k obydlené zóně. Nebezpečí požárů na jihovýchodě Austrálie ale hrozí dál. Teploty přesahují 35 stupňů Celsia a prudký vítr má v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině.

Požár buše se v úterý vymkl kontrole a začal ohrožovat předměstí Melbourne Seaford. Oheň ohrozil stovky domů, pak se na něj ale vrhly desítky hasičů a zabránily požáru v obydlené oblasti.

I tak se ale místní obyvatelé obávali, že je oheň zasáhne, budili proto své sousedy. Kouř se totiž valil některými ulicemi, což mnoho lidí vystrašilo. „Žiju tady. Neviděl jsem domy a řekl jsem si - hoří! Létaly na mě jiskry, spálily mě na krku. Musel jsem proto odsud,“ říká místní obyvatel. Další obyvatelka dodala, že byla sama překvapena intenzitou horka z požáru: „Otevřela jsem dveře, vlna horka mě přímo udeřila do tváře.“

Jiného muže, který v oblasti žije, na oheň upozornil jeho pes. „Zrovna jsem si ustlal postel, když mě můj pes varoval před ohněm, pořád kňučel.“

Proti ohni bojovalo 90 hasičů a 18 požárních vozů, plameny z výšky hasily také vrtulníky s vodními nádržemi. Díky tomu se podařilo dostat oheň pod kontrolu. Kromě Seafordu ohrožoval oheň i další předměstí Melbourne - Langwarrin, i tady se jej ale podařilo zastavit ještě před obydlenou oblastí.

Vydáno pod