V Turecku policie zadržela desítky údajných protivládních povstalců

Ankara - Turecká policie zatkla při celostátní operaci 30 lidí, včetně armádních a policejních důstojníků a odborového předáka. Podezírá je, že chystali převrat. Pro podobná obvinění je už souzeno 86 dalších lidí. Měli být údajně součástí spiklenecké sítě, která chtěla vyvolat vlnu násilností a připravit půdu pro svržení vládní Strany spravedlnosti a rozvoje. Opozice tvrdí, že všechna obvinění jsou jen pomstou za soudní proces, při kterém se odpůrci pokusili stranu zakázat za její tendenci k islamizaci země.

Policie při akci prohledala 13 provincií, mezi zadrženými je i jeden novinář a jeden odborový předák. K výslechu byli podle tureckých sdělovacích prostředků předvedeni i dva představitelé ozbrojených složek - policejní velitel a armádní důstojník.     

První soudní proces s 86 zadrženými, jejichž cílem údajně bylo svrhnout tureckou vládu, začal už loni v říjnu ve věznici na předměstí Istanbulu. Obžaloba viní tyto lidi z několika desítek trestných činů, mezi něž patří i příslušnost k teroristické organizaci nebo podněcování povstání proti vládě.

Podle prokurátora chtěli spiklenci vyvolat v zemi chaos a demonstracemi, vraždami a útoky proti bezpečnostním silám usilovat o svržení vlády Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), která má kořeny v politickém islámu. O život prý chtěli povstalci připravit premiéra Recepa Tayyipa Erdogana nebo bývalého náčelníka generálního štábu Yasara Büyükanita.