Slovenský prezident Gašparovič bude znovu kandidovat na hlavu státu

Bratislava - Ivan Gašparovič na dnešní tiskové konferenci oznámil, že bude znovu kandidovat na funkci slovenského prezidenta. První kolo voleb je 21. března, případné druhé kolo 4. dubna. Podle zpravodajky ČT Olgy Bakové není rozhodnutí Gašparoviče žádným překvapením, protože na základě průzkumů patří k favoritům voleb a je pravděpodobné, že zvítězí už v prvním kole. Jeho nejvážnější soupeřkou bude opoziční kandidátka Iveta Radičová.

„Jsem přesvědčený, že mám ještě dost sil i představ, abych mohl Slovensku pomáhat - ať už doma, ale zejména v zahraniční politice,“ řekl Gašparovič, jehož funkční období končí v červnu. V nadcházejících volbách ho podpoří vládní strana Směr-SD premiéra Roberta Fica a rovněž Slovenská národní strana (SNS). Pro svou kandidaturu už dříve získal potřebný počet podpisů voličů. Kandidáta na hlavu státu může také navrhnout alespoň 15 poslanců.

Termín pro předložení kandidátek vyprší 29. ledna. O prezidentskou funkci se chce ucházet také bývalá poslankyně za Komunistickou stranu Slovenska (KSS) Dagmar Bollová, poslanec František Mikloško, předsedkyně mimoparlamentního Svobodného fóra Zuzana Martináková či kandidát KSS Miland Sidor. Vládní Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) na rozdíl od svých koaličních partnerů postavila vlastního kandidáta - vědce Milana Melníka.