Steinmeier: Bilance francouzského a českého předsednictví je opravdu ukázková

Berlín - Chvála na české předsednictví Evropské unii z úst německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera i varování před vzdělanostním a technologickým zaostáváním Evropy v podání českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dnes zazněly v Berlíně v pódiové diskusi o evropských tématech. "Bilance francouzského a českého předsednictví je opravdu ukázková," prohlásil Steinmeier na úvod debaty s poukazem na krizový management, s nímž se musela Paříž a v prvních týdnech svého předsednictví i Praha potýkat.

Steinmeier řekl, že EU se osvědčuje i v zahraniční politice a vyzdvihl, že se Evropské komisi za podpory českého předsednictví podařilo přispět k urovnání ukrajinsko-ruského sporu o dodávky plynu. Tyto události podle něj byly důležité i pro upevnění vědomí evropské solidarity. „Máme ještě v paměti úspěšné německé předsednictví a jsme svědky dobrého začátku předsednictví českého,“ připojil se poté francouzský zástupce. Zdůrazňoval důležitost francouzsko-německého motoru i pro další vývoj EU.

Schwarzenberg: Evropa musí výrazně zvýšit investice do vědy

Hlavní část úvah všech tří směřovala k problémům a výzvám, před nimiž EU stojí. Nejotevřeněji o nich hovořil právě Schwarzenberg, jenž upozornil na to, že Evropa přestala být technologickou mocností. „Máme před sebou výzvy, před nimiž Evropa nestála staletí. Po staletí byla v čele technologického vývoje,“ upozornil Schwarzenberg. Tato doba je pryč, naznačil, a proto je podle něj třeba výrazně zvýšit investice do vědy.

Český ministr rovněž vysvětloval některé priority českého předsednictví pod heslem „Evropa bez bariér“. To podle něj zahrnuje i „kompletaci Evropy“, přibližování Balkánu k EU. Jeho integrace však podle něj v poslední době vázne, a tak hrozí, že odtud vzejdou stejné problémy jako v nedávné minulosti, poukázal Schwarzenberg na balkánské ozbrojené konflikty. K Evropě bez bariér podle něj patří také nalézání nového vztahu k velkým východoevropským zemím jako Ukrajina a „nové, vzmáhající se Rusko“. Další mezinárodněpolitickou výzvou je pro EU podle Schwarzenberga aktivnější angažmá v Africe, což je v zájmu posílení bezpečnosti starého kontinentu a zastavení ilegální migrace.

K transatlantickým vztahům po nástupu nového amerického prezidenta Baracka Obamy Schwarzenberg upozornil na skutečnost, že „Obama se bude muset jako žádný jiný prezident od Roosevelta koncentrovat na vnitřní problémy“. Zároveň zdůraznil, že v posledních letech se USA a Evropa přesvědčily, že s velkými problémy se nedokážou vypořádat samostatně.