Bolivijci schválili novou ústavu

La Paz - Bolivijci v referendu zřejmě schválili novou ústavu. Podle předběžných výsledků s ní souhlasí okolo 60 procent voličů. Ústavní změny mají posílit práva původních obyvatel a umožnit prezidentu Moralesovi kandidovat na další funkční období. Počítají také s posílením státní kontroly nad přírodními zdroji a ruší katolickou víru jako oficiální náboženství. Opozice slibuje, že bude proti některým reformám bojovat.

Upravená ústava má mimo jiné umožnit prezidentovi vládnout dvě funkční období po sobě. To by Moralesovi, prvnímu bolivijskému prezidentovi pocházejícímu z místní indiánské populace, dovolilo setrvat v úřadu i po roce 2014.

„Bratři a sestry, zde končí koloniální stát,“ prohlásil Morales k davu svých příznivců před prezidentským palácem poté, co byly výsledky oznámeny. „Tímto začínáme dosahovat skutečné rovnosti pro všechny Bolivijce,“ dodal.

Proti změnám ústavy protestuje opozice a 5 východních provincií

Nová ústava dává autonomii 36 domorodým „národům“. Podle AP ale v návrhu ústavy chybí konkrétně popsaný rozsah pravomocí, které zůstanou v rukou autonomních skupin obyvatelstva.

Návrh také odstraňuje z ústavy jakoukoli zmínku o katolické církvi, která dříve byla státním náboženstvím. To před hlasováním vyvolalo protesty církevních kruhů, které se obávají, že nový text ústavy bude znamenat uzákonění souhlasu s potraty a se sňatky osob stejného pohlaví.

Se změnami nesouhlasí ani v pěti východních provinciích, takzvaném bohatém půlměsíci Bolívie, zde voliči ústavu odmítli. Bojí se zavedení takzvané rovnosti pro všechny, která v praxi mimo jiné znamená přerozdělování východního nerostného bohatství podle kolektivního zájmu. „Žádáme vládu, aby konečně začala naslouchat regionům a aby vládla všem,“ prohlásil v reakci na výsledky Moises Shiriqui, jeden z představitelů opozičního departementu Beni.

Evo Morales

„Existuje jen jediný vítěz a tím je ústava.“

Proti nové ústavě protestovala i konzervativní opozice, kterou tvoří většinou neindiánské obyvatelstvo země. Tato strana Moralesovi vyčítá, že napodobuje venezuelského prezidenta Huga Cháveze, svého přítele a učitele, a že chce v zemi zavést levicovou diktaturu. „Naštěstí výsledek mluví jasně. Existuje jen jeden vítěz. A tím vítězem je nová ústava našeho státu,“ uzavřel celou věc prezident Morales.

Oficiální výsledky budou známy zhruba za deset dní. Protestující guvernéři se ale hned tak nevzdají. Prezidentu vzkázali, že musí naslouchat hlasu regionů. A Bolívii tak nejspíš čekají ještě horké chvilky.