EU vyškrtla íránskou skupinu ze seznamu teroristů a zpřísnila sankce vůči Zimbabwe

Brusel - Ministři zahraničí Evropské unie dnes v Bruselu rozhodli, že z unijního seznamu zakázaných teroristických skupin zmizí íránská opoziční skupina Lidoví modžáhedové (PMOI). Tento krok navazuje na rozhodnutí Evropského soudního dvora, který loni zrušil zmrazení účtů Lidových modžáhedů v unii. Evropská unie také stupňuje tlak na Zimbabwe. Ministři zahraničí sedmadvacítky rozšířili sankce na dalších 27 občanů Zimbabwe a 36 společností, které mají vazby na prezidenta Roberta Mugabeho.

Íránská organizace byla na unijní seznam teroristů zařazena v roce 2002, díky čemuž jí státy EU mohly zmrazit účty. Řada členů hnutí ze země uprchla a řada byla uvězněna či popravena.

Lidoví modžáhedové (PMOI)

Skupina vznikla v roce 1963 jako protimonarchistické hnutí namířené proti tehdejší vládě šáha Mohammada Rezy Pahlavího. Členové organizace se podíleli s islamistickými a dalšími hnutími na íránské islámské revoluci, která vedla ke svržení monarchie. Nový vůdce ajjatoláh Chomejní ovšem hnutí začal pronásledovat stejně jako jeho předchůdce.

Lidoví modžáhedové během 80. let minulého století proti jeho režimu podnikali četné teroristické útoky a dokonce proti Íránu bojovali v irácko-íránské válce mezi lety 1980 až 1988.

Český vicepremiér Alexandr Vondra na tiskové konferenci po skončení zasedání řekl, že jedna země podala proti rozhodnutí soudu odvolání. Její jméno neuvedl, zřejmě tím ale myslel Francii. Vondra dodal, že pokud se objeví nové argumenty vztahující se k tomuto problému, pak by EU mohla rozhodnout o opětném zařazení skupiny na seznam.

Teherán krok vzápětí odsoudil s tím, že rozhodnutí EU povzbuzuje terorismus. „Ruce organizace Lidoví modžáhedové je potřísněna krví tisíců Íránců a dalších lidí,“ uvedlo dnes večer v íránské státní televizi ministerstvo zahraničí s tím, že PMOI se nikdy nevzdala násilí.

EU chce pomoct Zimbabwe obnovit, podmínkou je vznik nové vlády

Evropská unie se dnes také shodla, že rozšíří sankce vůči představitelům Zimbabwe. Ministři zahraničí rozhodli o zařazení několika dalších lídrů napojených na prezidenta Mugabeho na seznam, který jim zakazuje vstup do Evropské unie. Konkrétně ke 170 jménům přibude dalších 27. Navíc se diplomaté shodli také na tom, že zpřísní sankce vůči 36 zimbabwským firmám, které podporují Mugabeho režim.

Šéfové diplomacií také vyzvali k vyšetřování zimbabwského diamantového průmyslu, který pomáhá režim financovat. Jde hlavně o prověření případů násilností zimbabwských vojáků vůči hledačům diamantů a obchodníkům s těmito drahými kameny. Ministři také dnes uvedli, že EU je připravena pomoci s ekonomickou i sociální obnovou Zimbabwe. Podmínkou ale je vznik vlády, která bude respektovat vůli zimbabwského lidu a vrátí se k respektování lidských práv.

Znak PMOI
Zdroj: ČT24/internet