Slovensko má nového ministra zahraničí

Bratislava - Na Slovensku se ujímá funkce nový ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Zkušený diplomat dosud působil jako vysoký představitel mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu. Ve funkci střídá Jána Kubiše, který stane v čele Evropské hospodářské komise OSN v Ženevě.

Novým slovenským ministrem zahraničí se dnes stal Miroslav Lajčák. Jde již o šestou personální změnu ve vládě Roberta Fica od jejího nástupu do úřadu v červnu 2006.

Jako své priority Lajčák označil vyrovnávání se s následky ekonomické krize, které dopadají i na Slovensko. Ministr se proto dohodl s premiérem Ficem, že v nově vzniklé Radě pro hospodářskou krizi bude mít zastoupení i ministerstvo zahraničí.

Lajčák se chce také sejít se svými protějšky ze sousedních států, s šéfkou maďarské diplomacie chce například pokračovat v komunikaci, kterou rozběhl Ján Kubiš. Ministrovy první kroky ve funkci povedou do Prahy, se kterou má Slovensko dlouhodobě nadstandardní vztahy.  

Miroslav Lajčák

Pětačtyřicetiletý Miroslav Lajčák studoval na Právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a na moskevském Institutu mezinárodních vztahů. Kariéru diplomata zahájil na moskevském velvyslanectví, působil i v Japonsku a v bývalé Jugoslávii. Na místo vysokého představitele OSN pro Bosnu a Hercegovinu nastoupil v roce 2007. 


Odcházející ministr Kubiš se stane novým výkonným tajemníkem Evropské hospodářské komise OSN (UNECE) v Ženevě. Původně měl z postu šéfa diplomacie odejít už v první polovině ledna, po přerušení dodávek ruského plynu zůstal na žádost premiéra Fica ve funkci déle. Do ministerského křesla usedl po volbách jako nestraník nominovaný nejsilnější vládní stranou Smer-SD.

Miroslav Lajčák
Zdroj: ČT24/ČTK