Po rozšíření Schengenu se kriminalita v německém a rakouském pohraničí nezvýšila

Vídeň - Kriminalita v Rakousku ani Německu se po rozšíření Schengenu nezvýšila, v některých příhraničních oblastech dokonce klesla. Statistiku, v niž doufali čeští politici, dnes potvrdili policejní šéfové obou sousedních států na konferenci v Českých Budějovicích. Existují ale výjimky - na hlavních tazích zadržely hlídky více kradených aut, zvýšil se i objem dopravy.

„Jsem moc rád, že teď po roce můžu říct, že se obavy nepotvrdily. V celých Dolních Rakousích poklesla kriminalita o šest procent a ta čísla platí i pro příhraniční oblasti,“ uvedl dolnorakouský policejní ředitel Franz Prucher. Zvýšení kriminality nezaznamenalo ani Bavorsko, jak potvrdil tamní policejní prezident Hans Junker.

Policejní hlídky v Rakousku a Německu mezi národnostmi nerozlišují

Na hlavních tazích v Rakousku a Německu se zvýšil počet policejních hlídek. Dopravní kontroly jsou pro policisty po odchodu z hranic důležité, podle svých slov ale nijak nerozlišují mezi národnostmi. S neexistujícími kontrolami na hranicích souvisí i počet zadržených kradených aut. Relativně malé Česko s přeplněnými silnicemi se stalo ideální tranzitní zemí. V tomto případě jsou loňské statistiky meziročně vyšší, což je podle ředitele Jihočeské policejní správy Radomíra Heřmana způsobeno intenzivnějšími kontrolami na obou stranách hranic.

Ubylo prostitutek, přibylo dopravy

Z pohledu místních je jednou z mála změn i to, že z pohraničních oblastí ubylo prostitutek - mimo jiné i proto, že u hranic už ve frontách nikdo nečeká. Schengen hodnotí spíš pozitivně, stejně jako jejich němečtí sousedé si ale stěžují hlavně na nárůst dopravy. Podle oslovených starostů z příhraničních měst a obcí lidé skutečnou změnu pocítí až po uvolnění rakouského a německého pracovního trhu, konstatuje zpravodaj ČT Petr Šuleř.