OSN čelí žalobě za zavlečení cholery na Haiti

Port-au-Prince - Institut pro spravedlnost a demokracii na Haiti se sídlem v USA zažaloval Organizaci spojených národů kvůli zavlečení cholery do této karibské země. Smrtící nemoc údajně přenesli příslušníci mezinárodních mírových sil OSN z Nepálu, kteří v zemi pomáhali po ničivém zemětřesení v roce 2010. Cholera se na Haiti rychle rozšířila, nakazilo se už skoro půl milionů Haiťanů, 6,5 tisíce už jich na nemoc zemřelo.

Bostonská organizace na ochranu lidských práv v úterý zažalovala jménem Haiťanů OSN kvůli zavlečení cholery na Haiti. IJDH zastupuje 5000 nakažených nebo jejich rodin. Pro oběti požadují odškodné ve výši 100 tisíc dolarů (1,8 milionu korun) pro každou rodinu, jejíž příbuzný na choleru zemřel. Pro Haiťany, kteří nemoc přežili, žádá odškodné 50 tisíc dolarů. 

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Při včasném zajištění lékařské péče je cholera celkem snadno léčitelná.

OSN čelí žalobě kvůli choleře na Haiti (zdroj: ČT24)