Illinoiský senát začal jednat o odvolání Blagojeviche

Springfield (Illinois) - Senát illinoiského Parlamentu dnes zahájil proces odvolání guvernéra Roda Blagojeviche. Ten čelí obviňovění ze snahy prodat křeslo ve federálním Senátu, které se uvolnilo po Baracku Obamovi poté, co se stal 44. prezidentem USA. Demokratický guvernér označil jednání za nespravedlivé a předem oznámil, že on ani jeho právníci se ho nezúčastní. Před soudem Blagojevich dosud ovšem obviněn nebyl.

Zasedání v Senátu, které má formu soudního procesu, se může konat i bez přítomnosti guvernéra a jeho právníků. Blagojevich si tím ale podle senátorů škodí, protože jeho neúčast může být interpretována jako uznání viny. K bojkotu se Blagojevich rozhodl poté, co illinoiská Sněmovna reprezentantů při posuzování návrhu na jeho sesazení začátkem ledna nedovolila předvolat svědky, jejichž výpovědi požadoval.

K odvolání guvernéra, které nemá v historii třináctimilionového státu Illinois obdoby, je nezbytný souhlas dvou třetin senátorů, tedy 40 z 59 členů komory. V postavení žalobce vystupuje právník sněmovny David Ellis, procesu předsedá šéf illinoiského Nejvyššího soudu Thomas Fitzgerald. Všichni senátoři jsou v postavení porotců. Zatím není jisté, jak dlouho bude proces trvat. Pokud návrh na sesazení, který 9. ledna Senátu předložila Sněmovna reprezentantů, schválí požadovaná většina senátorů, bude mít Blagojevichovo odvolání okamžitou platnost. V úřadu by ho poté nahradil jeho zástupce Patrick Quinn.

Blagojeviche, jemuž jako jedinému přísluší právo jmenovat nového senátora, zatkla loni 9. prosince federální policie FBI, podle níž se snažil získat za obsazení křesla po Obamovi různé výhody, včetně dobře placených funkcí pro sebe nebo své blízké. Guvernér to od začátku odmítá. Po propuštění na kauci a navzdory výzvám k rezignaci dál vykonává svůj úřad. Před koncem roku jmenoval do senátní funkce Ronalda Burrise, jemuž po určitém zdráhání federální senátoři umožnili úřad převzít.

Místo obhajoby před Senátem zvolil Blagojevich dnes a o víkendu veřejná vystoupení v televizních pořadech, v nichž se snažil čelit obviněním a hájit svá předcházející rozhodnutí. Média připomínají, že na guvernéra měli zákonodárci spadeno už několik let, protože Blagojevich údajně obchází Parlament a porušuje jeho rozhodnutí. Korupční případ je přirovnáván k pověstné poslední kapce, která spustila dlouho očekávaný proces vypořádání se s kontroverzním guvernérem. 

V jednom z televizních rozhovorů Blagojevich překvapil sdělením, že jako možnou kandidátku na senátorku zvažoval populární televizní moderátorku Oprah Winfreyovou, která se velmi angažovala v Obamově volební kampani. Guvernér se ale obával, že by tento nápad byl považován za úhybný manévr a že by Winfreyová jeho nabídku odmítla.

Nyní dvaapadesátiletý Blagojevich byl zvolený do čela státu Illinois dvakrát, naposledy v listopadu 2006, kdy porazil bývalou illinoiskou ministryni financí, republikánku s českými kořeny Judy Baarovou Topinkovou. Jeho řádné období vyprší v lednu 2011.