Obama představil svou politiku na Blízkém východě

Washington/Dubaj - Americký prezident Barack Obama chce do mírových jednání na Blízkém východě zapojit přímo či nepřímo i ostatní země v regionu, nejen Palestince a Izraelce. Prohlásil to v rozhovoru pro televizi Al-Arabíja, v němž ocenil také mírovou iniciativu saúdského krále Abdalláha. Přiznal, že Spojené státy dělaly chyby, ale dodal, že jeho vláda zvolí otevřenější diplomatický přístup. Zopakoval, že Spojené státy nabízejí Íránu přátelskou ruku, pokud ten je ochoten rozevřít zaťatou pěst.

„Nesmíme uvažovat jen v mezích palestinsko-izraelského konfliktu a nemyslet na to, co se děje v Sýrii nebo Íránu či Libanonu, Afghánistánu a Pákistánu,“ řekl nový prezident v prvním rozhovoru, který od své prezidentské inaugurace poskytl arabské televizi sídlící v Dubaji. „Všechny tyto věci jsou navzájem propojené,“ zdůraznil.

Vyslání svého zvláštního vyslance George Mitchella na Blízký východ označil Obama za „splnění svých předvolebních slibů“. „Nebudeme čekat na závěr mého funkčního období, abychom sjednávali mír mezi Palestinci a Izraelci. Začneme s tím hned,“ řekl. „Moje administrativa chce začít tím, že vyslechne všechny účastníky konfliktu a promluví s nimi, aniž by předem odsuzovala jejich obavy,“ dodal.

„Věřím, že dozrál okamžik, aby si obě strany uvědomily, že cesta, po níž se vydaly, nevyústí do prosperity a bezpečnosti pro jejich národy. Naopak že je čas vrátit se k jednacímu stolu. Bude to těžké, bude to trvat dlouho, a nechci budit falešné naděje, že se to vyřeší za několik měsíců. Jsem si ale jistý, že ve spolupráci s Evropsku unií, Ruskem a arabskými zeměmi regionu můžeme dospět k významným pokrokům,“ zdůraznil nový americký prezident.

Ocenil mírový plán saúdského krále Abdalláha, který vyzývá Araby uzavřít mír s Izraelem výměnou za jeho odchod z území obsazených po roce 1967. „Nemohu souhlasit s každým aspektem tohoto návrhu, ale myslím, že obsahuje myšlenky pro celý region, na jejichž základě bychom mohli k míru dospět,“ řekl Obama.