Rusko a USA chtějí ukončit roztržku, shodli se na tom prezidenti obou zemí

Washington - Americký prezident Obama se při telefonickém rozhovoru shodl se svým ruským protějškem Medveděvem, že je třeba napravit napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. Napětí vyvolaly americké plány na výstavbu protiraketového štítu ve střední Evropě a ruská invaze v Gruzii. Podle ruského ministra zahraničí Lavrova by se měli navíc oba státníci setkat v dubnu v Londýně při summitu zemí G20.

„Prezidenti se shodli, že jako vůdci z generace, která přišla po studené válce, mají jedinečnou šanci vytvořit zcela odlišný typ vztahů mezi oběma zeměmi,“ uvedl Bílý dům. A s tím souhlasí i Kreml. Rusko a USA se teď budou snažit obnovit vztahy na takové úrovni, jakou měly před roztržkou.

Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou se zhoršily kvůli americkému plánu na vybudování prvků protiraketové obrany v Česku a v Polsku. Medveděv pohrozil, že pokud USA postaví radar v Brdech a silo s deseti antiraketami v Polsku, rozmístí Moskva střely Iskander v kaliningradské enklávě.   

K dalšímu ochlazení mezi USA a Ruskem došlo po rusko-gruzínské válce loni v srpnu, protože Washington patří mezi hlavní zahraničněpolitické spojence Gruzie.