Odstupující islandská vláda zvýšila kvóty na lov velryb

Reykjavík - Odstupující islandská vláda ještě před odstoupením navýšila kvóty na lov velryb. Podle nových pravidel smějí Islanďané v průběhu následujících pěti let každoročně vylovit 100 kusů plejtváka malého a 150 kusů plejtváka myšoka. Očekávané složení nové prozatímní vlády však zřejmě nebude lovu velryb nakloněno a zvýšení kvót nejspíš odvolá.

Oznámení přišlo krátce po víkendovém setkání zástupců 6 zemí na Havaji, kde se připravoval kompromis mezi státy podporujícími a odmítajícími lov velryb. Rozhodnutí, které ohlásil ministr rybolovu Einar Gudfinnsson, kritizovaly skupiny bojující za ochranu životního prostředí: „Je to sabotáž a akt nepřátelství vůči nastupující vládě,“ poznamenal Arni Finnsson z Islandské asociace pro ochranu přírody (INCA).

Finnsson již oznámil, že hodlá tlačit na nastupující vládu, kterou budou pravděpodobně tvořit sociální demokraté a zelení, aby navýšení kvóty zrušila. Poslankyně za zelené a pravděpodobná kandidátka na křeslo ministra životního prostředí Kolbrun Halldorsdottirová již dala najevo, že se k tomu chystá, i když má podle ní vláda daleko důležitější problémy. Rozhodnutí Gudfinnssona označila za velmi hloupé.

Ochránce životního prostředí rozzlobila zejména nová kvóta na lov plejtváka myšoka. Jde totiž o ohrožený druh a za poslední tři roky bylo vyloveno jen 7 kusů, takže kvóta 150 kusů představuje drastický nárůst lovu. Na rozdíl od plejtváka malého se plejtvák myšok na Islandu nejí a vylovené kusy byly prodány Japonsku, další zemi, která přes nevoli mnoha států velryby loví.

Pozorovatelé tvrdí, že někteří Islanďané chtějí lovit velryby záměrně, aby tak zkomplikovali vstup země do EU. Unie by totiž mezi vstupními podmínkami pravděpodobně uvedla zákaz lovu velryb. Členství v unii se nicméně jeví jako rozumné řešení, které by mohlo napomoci, aby se Island vyrovnal se současnou finanční krizí, i když se mnoha Islanďanům nezamlouvá.