Na Madagaskaru pokračují protivládní protesty

Antananarivo - Desítky tisíc příznivců opozice demonstrují v metropoli Madagaskaru. Protivládní protesty zde pokračují již třetím dnem, při nepokojích zemřelo už několik desítek lidí. Nejvíc obětí úřady zaznamenaly po včerejším požáru v obchodu v centru Antananariva.

Podle svědků se dnes na náměstí v Antananarivu sešlo až 40 tisíc lidí, v centru města proto hlídkují ozbrojení policisté. Shromáždění svolal opoziční lídr a starosta města Andry Rajoelina, ten obviňuje prezidenta Marca Ravalomananu, že se chová jako diktátor a ohrožuje demokracii. Prezident zase tvrdí, že se Rajoelina snaží svrhnout vládu.

Prezident a nakonec i opoziční předák nicméně vyzvali veřejnost ke klidu, i nadále ale v ulicích protestují tisíce lidí.

Včerejší bilance požáru, který během nepokojů vypukl v obchodě v centru města, se zvýšila z 25 obětí na 37. Dnes totiž hasiči našli další mrtvé. Mluvčí hasičů ovšem dodal, že počet obětí by mohl ještě vzrůst, neboť ještě neprohledali veškeré trosky požárem zničené budovy.

Protesty začaly v pondělí, kdy v ulicích hlavního města protestovaly desítky tisíc lidí, kteří se dožadovali nové vlády a demonstrovali proti přerušení vysílání opoziční rozhlasové stanice. Rozbouřený dav začal poté dokonce rabovat, demonstranti zapálili budovy státní televize a soukromé televizní stanice, která má vazby na prezidenta.