Z Gazy prvně od příměří vypálena raketa, Izrael odpověděl letecky

Tel Aviv/Gaza - Poprvé od vyhlášení příměří dopadla dnes večer na jižní Izrael raketa odpálená z pásma Gazy. Oznámil to mluvčí izraelské armády, podle nějž střela dopadla do prostoru jednoho kibucu v regionu Eškol. Izraelské letectvo na to vzápětí odpovědělo vzdušným úderem do jižní oblasti pásma Gazy, napsala agentura Reuters.

O případných obětech nebo škodách raketového útoku z Gazy nejsou zatím žádné zprávy. Podle údajů armády ale od 18. ledna, kdy bylo vyhlášeno příměří, byla z Gazy na izraelské území vypálena asi desítka menších granátů, zřejmě minometných.

Izrael při vyhlašování příměří pohrozil, že pokud militantní Palestinci opět začnou odpalovat rakety na izraelské území, hrozí jim ostré protiúdery. Jeden takový zřejmě uskutečnilo izraelské letectvo, když nedlouho po dopadu rakety bombardovalo otevřený prostor v jižním pásmu Gazy. Nejsou zatím žádné zprávy o případných obětech. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na palestinské svědky a informace radikálního palestinského hnutí Hamas, které pásmo Gazy ovládá.

V těchto dnech jedná v regionu o mírovém řešení izraelsko-palestinského konfliktu zvláštní vyslanec amerického prezidenta Baracka Obamy pro Blízký východ George Mitchel. Dnes jednal v Egyptě a potom v Izraeli. Mitchellova cesta potrvá do 3. února a kromě těchto dvou zemí a západního břehu Jordánu zahrne také Jordánsko, Saúdskou Arábii a potom rovněž Francii a Británii.

Vydáno pod