Izraelští rabíni žádají od biskupa popírajícího holokaust omluvu

Řím - Papež Benedikt XVI. se ve středu distancoval od výroků biskupa Richarda Williamsona, v nichž popíral vraždění Židů v plynových komorách za druhé světové války. Izraelští rabíni přesto zrušili svou účast na březnové schůzce se zástupci katolíků v Římě. Podle mluvčího izraelského Hlavního rabinátu Davida Rosena totiž spor kvůli sporným výrokům nekončí.

„Solidarita s Židy, kterou papež vyjádřil, je významná a užitečná. Ponechává však volný prostor k nejistotě. Zlo nebylo ještě docela napraveno,“ řekl Rosen, jenž hraje významnou roli v dialogu židů s Vatikánem, pro italský list La Repubblica.

Rabín Rosen v deníku usoudil, že by se Williamson měl omluvit. Biskup Williamson patří k tradicionalistickému Kněžskému bratrstvu sv. Pia X., v jehož čele stojí biskup Fellay. Tato obec, kterou založil zapřisáhlý odpůrce modernizace katolické církve, nyní už zesnulý biskup Marcel Lefebvre, má asi 500 kněží.

Benedikt XVI. ve středu vyjádřil solidaritu s Židy u příležitosti výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim a odsoudil holokaust. Jeho vyjádření přišlo týden poté, co zrušil exkomunikaci biskupa Richarda Williamsona, ačkoli ten popřel existenci plynových komor za druhé světové války. Toto papežovo rozhodnutí, které však bylo učiněno ještě předtím, než se Williamson takto vyjádřil, vyvolalo ve světě negativní reakce.

Papež minulý týden zrušil exkomunikaci čtyř biskupů, které bez svolení Vatikánu vysvětil Lefebvre. Nepovoleně vysvěcenou čtveřici i Lefebvra vyloučil v roce 1988 z církve papež Jan Pavel II. Jeho nástupce Benedikt XVI. však učinil vůči lefebvristům řadu vstřícných kroků s cílem dostat je zpět do církve.

Vydáno pod