Austrálii sužují rekordní vedra, po tři dny teplota neklesla pod 40 stupňů

Melbourne/Sydney - Austrálii nadále sužují rekordně vysoké teploty. Už třetí den na jihu země rtuť teploměru neklesá pod 40 stupňů Celsia. Vedra si zřejmě připsala i první oběti. V Adelaide dnes bylo hlášeno 22 náhlých úmrtí. Kolik z nich souvisí s horkem, není jisté, ale je zřejmé, že jde o vysoké číslo, myslí si ministr zdravotnictví Jižní Austrálie John Hill.

Vlnu horka špatně snášejí především starší lidé. Podle úřadů bylo 14 z 22 lidí, kteří v Adelaide zemřeli, právě v pokročilém věku. Za poslední dva dny se počet zásahů záchranné služby zdvojnásobil. Jen dnes se na zdravotníky ve Viktorii obrátili lidé ve 1305 případech. Napilno má také pobřežní hlídka, která zahájila noční služby, kvůli tisícům lidí, kteří se na pláže i v noci chodí zchladit.

Podle předpovědi to vypadá, že horka jen tak nepoleví. Už v neděli se čeká vyrovnání teplotního rekordu. Ve středu dosáhla teplota v Adelaide 45,7 stupně Celsia, což bylo nejvíce za posledních 70 let. V noci na čtvrtek pak 33,9 stupně Celsia a to představovalo dokonce nejvyšší zaznamenanou noční teplotu v historii.

Kvůli výpadku elektřiny se dnes v Melbourne v podstatě zastavil život. Bez proudu zůstalo několik stovek tisíc domácností. Přestaly jít semafory a železniční signalizace, nefungovaly ani výtahy. Úřady proto vyzývají domácnosti k šetrnému používání elektrických spotřebičů, aby k dalším přerušením dodávek nedocházelo. Počasí navíc komplikuje dopravu, kvůli vysokým teplotám se zkroutily koleje, mnoho vlaků proto nejezdí.

Ve vedrech se snadno rozšířily tři požáry, které nyní ohrožují několik venkovských měst ve Viktorii. Hasiči doufají, že brzy přijdou srážky, které by jim v boji s živlem pomohly.