Biskup popírající holokaust se papeži omluvil za „problémy“

Vatikán - Britský biskup Richard Williamson se omluvil papeži Benediktu XVI. za problémy, které způsobil svým popíráním existence plynových komor v koncentračních táborech za druhé světové války. Na své internetové stránce Williamson zveřejnil omluvný dopis, jímž své nedávné výroky označuje za "nerozvážné".

Williamson v dopise rovněž děkuje papeži za zrušení exkomunikace, kterou na něho Vatikán uvalil před 20 lety, protože přijal povýšení na biskupa z rukou odpadlíka, francouzského krajně konzervativního preláta Marcela Lefebvra.

Zřejmě pouhou shodou Williamson odmítl v rozhovoru pro švédskou televizi plný rozsah holokaustu pouhý den předtím, než Vatikán oficiálně zveřejnil, že biskupa přijímá společně s dalšími třemi ilegálně povýšenými duchovními zpět do svých řad.

Williamsonovy výroky vyvolaly rozhořčenou odezvu v židovských kruzích. Přestože se papež od jeho výroků distancoval, izraelský hlavní rabinát pohrozil přerušením dialogu s Vatikánem a na protest zrušil svou účast na březnové schůzce se zástupci katolíků v Římě.

Neméně bouřlivou reakci vyvolalo rozhodnutí Benedikta XVI. také v Polsku a zapojili se do ní i čelní představitelé země. „Papež Benedikt sešel z cesty, kterou vytyčil Jan Pavel II. Vůbec se mi zdá, že (Benedikt) dělá jednu chybu za druhou,“ řekl předseda polského Senátu Bogdan Borusewicz v rozhlase.

Biskup Williamson patří k tradicionalistickému Kněžskému bratrstvu svatého Pia X., v jehož čele stojí biskup Fellay. Tato obec, kterou založil zapřisáhlý odpůrce modernizace katolické církve, nyní už zesnulý biskup Lefebvre, má asi 500 kněží. Papež minulý týden zrušil exkomunikaci čtyř biskupů, které Lefebvre vysvětil bez svolení Vatikánu. Čtveřici i Lefebvra vyloučil v roce 1988 z církve papež Jan Pavel II.

Vydáno pod