V Pákistánu byl unesen představitel OSN

Kvéta (Pákistán) - Neznámí ozbrojenci unesli cizince v balúčistánské metropoli Kvéta na jihozápadě Pákistánu, který v zemi působil jako regionální šéf agentury pro uprchlíky Organizace spojených národů. Informuje o tom agentura AP s odvoláním na tamní policii.

„Ozbrojenci se ho zmocnili, když postřelili jeho řidiče,“ řekl představitel kvétské policie Vazír Chán Násir. Řidič zraněním v nemocnici podlehl.

Představitel OSN, jehož národnost nebyla podle agentur zatím známa, byl údajně na cestě do práce. Vysoký komisař pro uprchlíky OSN, který úřaduje v Islámábádu, odmítl k únosu podat okamžitý komentář. Televizní záběry podle agentury ukazují vozidlo OSN, které narazilo do zdi. Ve dveřích je vidět jedna díra po kulce.

Únosy, střelba a další násilné scény nejsou v jihozápadním Pákistánu nijak výjimečné. Většinou za nimi stojí nacionalistické skupiny, které požadují po centrální vládě větší autonomii pro provincii Balúčistán. Kriminalita je na vzestupu i v dalších částech Pákistánu. Únosy patří k nejoblíbenějším taktikám.