Radikálové v Pákistánu odpálili most v Chajbarském průsmyku

Péšávar - Zásoby pro vojáky a civilisty v mezinárodních jednotkách v Afghánistánu se budou do země dostávat hůř. Ozbrojenci v Pákistánu totiž vyhodili do vzduchu klíčový most v Chajbarském průsmyku, přes který je do Afghánistánu dopravována většina zásob pro koaliční jednotky. Pákistánská armáda zároveň uvedla, že na severozápadě země zabila 35 islámských povstalců.

Islamisté v poslední době často útočili na Chajbarský průsmyk, klíčovou trasu, po které se přepravují zásilky z Pákistánu do Afghánistánu. Po dnešním útoku pákistánské úřady raději průsmyk uzavřely.  

Pákistánské bezpečnostní síly navíc zakročily proti ozbrojencům na severozápadě území. Na radikály armáda zaútočila ze vzduchu pomocí vrtulníků i ze země, odkud vedla dělostřelecký útok. O život přitom přišlo 35 islámských povstalců v údolí Svát.    

Svát, kdysi vyhledávaná turistická oblast ležící jen 160 kilometrů od hlavního města Islámábádu, se v posledních měsících navzdory operacím vládních sil dostává do područí islamistů z hnutí Taliban. Ti už tam ovládají většinu území a vnucují místním lidem svůj extremistický výklad islámu. Tisíce místních před nimi uprchly.