Charlie Hebdo si znovu bere na paškál islám

Paříž – Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo chystá další vtípek na účet islámu. Na obálce nového čísla, které vyjde ve středu, je kresba dvou líbajících se mužů – muslima a karikaturisty týdeníku. Časopis si dělal legraci z islámu už minulý týden, kdy jako šéfredaktora svého mimořádného vydání jmenoval proroka Mohameda. Neznámí útočníci pak vypálili pařížskou redakci časopisu. K útoku se nikdo nepřihlásil, panuje však přesvědčení, že šlo o pomstu radikálních muslimů.

„Láska je silnější než nenávist“, praví titulek nad kresbou, na které se vášnivě líbají dva muži a pod kterou je podepsán francouzský karikaturista Luz. V pozadí jsou podle britského listu The Guardian zbytky redakce vypálené minulý týden. Časopis ale na rozdíl od minulého vydání prý neudává, že postavou na přebalu je prorok Mohamed.

Minulé číslo vyšlo pod názvem Charia Hebdo, což odkazovalo na islámské právo šaría. Na první straně časopisu byl obrázek evidentně radujícího se proroka Mohameda s těmito slovy: „Sto ran bičem, jestli nebudete mrtví smíchy!“. Islám si karikaturisté vzali na paškál i ve zúženém vydání, které vyšlo později minulý týden jako příloha francouzského levicového deníku Libération.

Muslimská hnutí ve Francii minulé číslo humoristického týdeníku ostře kritizovala, odsoudila ale i žhářský útok na redakci časopisu. Kromě ní neznámí útočníci napadli také internetové stránky časopisu. Na 24 hodin byla z provozu vyřazena jeho stránka na Facebooku.