Americký prezident Obama přijal odpovědnost za aféru kolem Daschlea

Washington - Americký prezident Barack Obama, jenž je ve funkci prezidenta dva týdny, přijal odpovědnost za chyby provázející nominaci Toma Daschlea na ministra zdravotnictví. Ten je považován za experta na zdravotní reformu a nominace se demokratický senátor vzdal v úterý kvůli aféře s dlužnými daněmi. Prezident ještě v pondělí tvrdil, že plně stojí za Daschlem. Avšak i po odstoupení senátora z nominace prezident prohlásil, že jeho rozhodnutí přijímá s lítostí.

V několika televizních rozhovorech vysílaných z úterý na středu ale Obama řekl, že je sám nad sebou zklamaný, protože nechtěně vyslal signál, že při placení daní existují různá pravidla pro prominenty a pro obyčejné občany. „Beru za tu chybu odpovědnost,“ prohlásil v televizi FoxNews.

Senátor Daschle po několik let nepřiznal daně za používání auta s řidičem, které mu zdarma poskytovala soukromá společnost. Podle finančního výboru Senátu dlužil na daních 140 tisíc dolarů (přes tři miliony korun), které uhradil teprve před několika měsíci. Stažení kandidatury zdůvodnil tím, že necítí plnou důvěru zákonodárců a že by příhoda s daněmi narušovala jeho práci ve funkci ministra.

Pochyby nad Obamovým slibem 

Daschleova aféra podle amerických médií vzbudila pochybnosti nad Obamovým slibem přinést do vlády vysoké morální standardy. I když senátor získal díky převaze demokratických kolegů v Senátu podporu při jmenování do vlády, tisk jeho otálení při placení daní podrobil ostré kritice a Obamovi vyčítal, že přehlíží etická pochybení svých spolupracovníků.

Kritiku sklidil i Obamův ministr financí Timothy Geithner, na něhož vyšlo najevo, že během působení v Mezinárodním měnovém fondu v letech 2001 až 2004 nezaplatil na daních 34 tisíc dolarů (750 tisíc korun). Dluh doplatil teprve poté, co ho Obama v prosinci nominoval do vlády. I přes ostrou kritiku republikánských zákonodárců ale Senát nakonec s jeho jmenováním souhlasil.

Republikáni kritizují Obamův podpůrný balíček

Jen několik hodin před Daschlem se funkce kvůli vlastní daňové aféře z minulosti vzdala i Nancy Killeferová, kterou Obama vybral do nově vytvořené funkce dohlížitele na účinné vynakládání veřejných prostředků. Právě ekonomická opatření jsou teď jedním z nejžhavějších témat. Republikáni silně odmítají Obamův podpůrný balíček. Nelíbí se jim příliš velké výdaje ze státního rozpočtu. Obamův plán počítá s 885 miliardami dolarů.

„To není podpůrný balíček, ale rozhazovačný balíček,“ říká k tomu republikánský senátor a Obamův loňský volební soupeř v boji o Bílý dům John McCain. „Když vezmete stodolarové bankovky a obložíte s nimi zeměkouli, půjde to nejméně 39krát dokola,“ vysvětluje republikánský senátor John Thume.

Republikáni přišli s vlastním návrhem. Balíček by podle nich měl být jednodušší a zaměřený přímo na řešení problémů s hypotékami. Počítá s výrazným snížením daní. Celková částka státní pomoci by byla asi poloviční oproti demokratickému návrhu.