Start Discovery se o týden zpozdí, NASA kontroluje ventily

Houston - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nejméně o týden odložil start raketoplánu Discovery, který byl plánován na 12. února. NASA chce provést pečlivou kontrolu nových ventilů, které udržují tlak v palivových nádržích. Během prvního letošního letu má raketoplán vynést k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) sedmičlennou posádku a poslední pár solárních panelů určených k napájení komplexu. Podle rozhodnutí vedení NASA se Discovery nevydá do vesmíru dřív než 19. února.

Při loňském posledním vypuštění raketoplánu Endeavour v listopadu se odlomila malá část jednoho z ventilů, které kontrolují průtok tekutého vodíku do vnější palivové nádrže. Ačkoli to stroj nijak neohrozilo, NASA chce otestovat, co by nastalo, kdyby odpadl větší díl nebo kdyby k nehodě podobné rozsahem té listopadové došlo v jiné fázi vzletu.

„Chceme si být jisti, že to bude fungovat,“ vysvětlil v úterý večer důvody odkladu startu manažer programu raketoplánů John Shannon. „Aby hlavní motory běžely správně, musí být vodíkové nádrže řádně natlakované,“ zdůraznil význam funkčních ventilů.

NASA plánuje vyslat k ISS ještě osm letů raketoplánů, aby příští rok dokončil stavbu orbitálního komplexu. Poté mají být raketoplány vyřazeny z provozu.

Manažer programu ISS Mike Suffredini zároveň oznámil, že otřesy, které v lednu postihly stanici, byly silnější, než jsou konstrukční limity komplexu. Žádné škody na něm ale podle dosavadních zjištěních nenapáchaly. Neměla by tak být ohrožena ani patnáctiletá životnost orbitální stanice.

Raketoplán Discovery
Zdroj: ČT24/www.en.wikipedia.org