EP vítá plán zavřít Guantánamo, Langer s Barottem odjedou jednat do Washingtonu

Štrasburk - Záměr Spojených států uzavřít kontroverzní věznici Guantánamo na Kubě uvítal dnes ve svém usnesení Evropský parlament. Europoslanci rovněž vyzvali, aby země Evropské unie v rámci snahy pomoci Američanům případně přijaly část vězňů z Guantánama, kde jsou zadržováni podezřelí z terorismu. Český ministr vnitra Ivan Langer pak v březnu společně s eurokomisařem pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacquesem Barrotem odjede do Washingtonu, kde na toto téma bude hovořit s představiteli nové administrativy Baracka Obamy.

Zrušení věznice slíbil nový americký prezident Barack Obama těsně po své inauguraci v lednu. Během jednoho roku by tak Guantánamo, které je trnem v oku ochránců lidských práv, měli opustit všichni zadržovaní. Obamův záměr před několika dny uvítali i ministři zahraničí unijních zemí či české předsednictví EU.

Český vicepremiér Alexandr Vondra včera před europoslanci zdůraznil, že rozhodnutí uzavřít Guantánamo je primárně odpovědností USA. To, zda některé z lidí zadržovaných v tomto zařízení umístěném na Kubě přijmou i země EU, je pak na rozhodnutí jednotlivých států bloku, podotknul.

„Rozhodnutí je primární věcí Spojených států, ale vzhledem k našim zájmům v boji s terorismem a dodržování lidských práv jsme odstartovali diskusi, zda by členské státy mohly poskytnout praktickou pomoc,“ uvedl Alexandr Vondra.  

Američané o pomoc zatím oficiálně nepožádali. V Evropě už ale lobbují humanitární organizace, které vězně zastupují. „Jsem Američan a žádám vás o to hned teď. Nemluvím za americkou vládu, i když vím, že zoufale chce takovou pomoc. Existence věznice každým dnem podněcuje extremisty, aby se mstili a páchali strašlivé věci,“ varoval Stafford Smith z Centra pro ústavní práva v USA.

„Členské státy by měly přijmout svůj díl zodpovědnosti. Léta nechaly vyšetřovat porušování lidských práv na Guantánamu, ale žádný výsledek jsme neviděli,“ uvedl zase Natacha Kazatchkine z Amnesty International. Ochotu přijmout vězně zatím projevilo osm evropských zemí. Ve středu večer s ek nim přidalo i Maďarsko.

O Guantánamu budou v USA jednat Langer a Barrot

Téma dalšího osudu guantánamských vězňů bude 16. a 17. března ve Washingtonu řešit český ministr vnitra Ivan Langer a evropský komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacques Barrot. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na Barrotova mluvčího.

„Pana Barrota bude doprovázet český ministr vnitra Ivan Langer“ vzhledem k tomu, že Česká republika zastává v prvém pololetí letošního roku šestiměsíční předsednictví unii, oznámil Michele Cercone.

Mluvčí českého ministerstva vnitra Jana Malíková tuto informaci potvrdila, program návštěvy ale zatím neupřesnila. Delegace by se každopádně v USA měla setkat s představiteli ministerstva spravedlnosti a ministerstva vnitra nové administrativy prezidenta Baracka Obamy.

Na Guantánamu je v současné době vězněno 245 osob, zatím se neví, jaké právní postavení budou mít po zrušení věznice. Několik evropských zemí již deklarovalo ochotu tyto vězně přijmout na svém území. Jde zejména o Portugalsko, Itálii, Španělsko a Francii.