Rusko vytváří se svými spojenci protiváhu NATO

Moskva - Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB) je nová aliance Ruska s šesticí jeho postsovětských spojenců, která vytváří tzv. síly rychlé reakce. Vojenský pakt, který byl dnes podepsán v Kremlu, se chápe jako snaha Moskvy o vytvoření vojenské protiváhy k Severoatlantické alianci, jejíž rozšiřování na východ Rusko znepokojuje.

„Všichni účastníci se shodli na nezbytnosti přijmout toto rozhodnutí (o vytvoření společných sil rychlé reakce),“ prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv. Dodal, že je bezpodmínečně nutné, aby ODKB byla schopna pružně reagovat na široké spektrum hrozeb, jako je vnější agrese, mezinárodní terorismus a extremismus, organizovaný zločin, šíření drog či zvládání následků živelních pohrom a průmyslových katastrof. Podle agentury Interfax vyšle každý účastník do společných sil minimálně jeden prapor (zhruba 600 mužů, počty se stát od státu liší).

Podpis dohody oznámil arménský prezident Serž Sarkisjan s tím, že Uzbekistán ke svému podpisu přiložil ještě zvláštní vyjádření. To se týká toho, že do sil rychlé reakce mají být zapojeny i tajné služby a ministerstva pro mimořádné situace.

Rusko soupeří o přízeň kavkazských a středoasijských zemí

Do ODKB patří kromě Ruska a Arménie také Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán. Včera navíc Rusko uzavřelo smlouvu o společné protivzdušné obraně s Běloruskem, do které bude zapojeno pět leteckých jednotek, deset protiletadlových jednotek, pět radiolokačních jednotek a jedna jednotka radioelektronického boje.

Kyrgyzstán dnes oznámil brzké uzavření americké letecké základny v zemi, ležící nedaleko od ruské vojenské základny. Ruský tisk se současně pozastavuje nad přílivem ruských úvěrů a finanční pomoci pro spojenecké země, který si vysvětluje i geopolitickými motivy. Podle analytiků je jasné, že Rusko soupeří se Spojenými státy o přízeň kavkazských a středoasijských zemí, jež mají velké zásoby ropy a zemního plynu.

Je to jen papírový tygr, píše deník Kommersant

Ruský deník Kommersant si všech těchto věcí všímá a hovoří o snaze Moskvy vytvořit ze „sedmičky“ plnohodnotný vojenský pakt, který by mohl konkurovat Severoatlantické alianci. Ale prý jde jen o „papírového tygra“ bez praktické upotřebitelnosti. Deník navíc upozorňuje, že ODKB nemá příliš možností, kam by se rozšiřoval, zatímco o členství v NATO nadále usilují Ukrajina a Gruzie a faktem je, že i členové ODKB hodlají se Severoatlantickou aliancí spolupracovat.

"Moskva může dosáhnout 'práva první noci' při řešení krizové situace v
některém členském státu ODKB, ale za takové právo bude muset zaplatit
reálnými penězi," usoudil Kommersant. Podle deníku dosahují výdaje Moskvy na zahraniční politiku za poslední dny až 12 miliard dolarů.

Síly společné reakce

  • Páteří bude ruská 98. gardová výsadková divize a 31. výsadková brigáda
  • V případě potřeby se k nim připojí spojenecké jednotky pod společným velením
  • Kazachstán přislíbil jednu brigádu, ostatní státy po praporu
  • V mírových dobách budou jednotky ve svých posádkách
Ruští vojáci
Zdroj: ČT24