Za smrt Michaela Jacksona může jeho lékař

Los Angeles – V dnešní soudním procesu v Los Angeles porota rozhodla, že lékař Conrad Murray, který byl obžalován z neúmyslného zabití popového zpěváka Michaela Jacksona, je vinen. Výši trestu určí soud 29. listopadu. Osmapadesátiletému lékaři hrozí až čtyřleté vězení a zákaz výkonu lékařského povolání. Žalobci ho vinili, že Jacksonovi podal smrtelnou dávku anestetik.

Rozhodnutí poroty přivítaly hlasitým jásotem stovky Jacksonových fanoušků, kteří přišli před očekávaným verdiktem k budově soudu, kde vyjadřovali přesvědčení o lékařově vině. Členové Jacksonovy rodiny v soudní síni tiše plakali. Murray vypadal zdrceně, ale choval se klidně. Jeho advokáti výrok poroty při odchodu nekomentovali.

Soudce po výroku poroty nařídil, aby lékař byl do vynesení rozsudku 29. listopadu umístěn do vazby. Odmítl jeho propuštění na kauci, jak žádala obhajoba. Soudní budovu Murray opouštěl s želízky na rukách.  

Jacksonovi fanoušci
Zdroj: Brett Hartman/AP/ČTK

Porota, kterou tvoří pět žen a sedm mužů, začala rokovat za zavřenými dveřmi v pátek. Měla neomezeně dlouhou dobu na to, aby určila, zda lékař je vinen, nebo nevinen. Hlavní žalobce David Walgren ve čtvrtek v závěrečné řeči řekl, že důkazy proti 58letému Murraymu jsou „zdrcující“ a „absolutně jasné“. Lékař se činu podle obžaloby dopustil, když 25. června 2009 popové hvězdě podal smrtelnou dávku anestetika propofol.  

Lékař se ale necítí vinen. Zdůraznil, že Jackson, kterému v době smrti bylo 50 let, si lék sám vyžádal jako prostředek na spaní. Obhajoba také tvrdila, že zpěvák si bez vědomí lékaře vzal v osudný den další léky, které v jeho těle vytvořily „smrtící koktejl“. „Michael Jackson si svou smrt zavinil sám,“ prohlásil ve čtvrtek obhájce Ed Chernoff.

Jacksonův lékař je vinen (zdroj: ČT24)

Výběr událostí spojených se smrtí amerického zpěváka Michaela Jacksona:

25. června 2009 - Michael Jackson (50) byl v losangeleské nemocnici UCLA prohlášen za mrtvého poté, co tam byl přivezen se zástavou srdce.

26. června 2009 - Zpěvákovo úmrtí oficiálně potvrdil Ústav soudního lékařství v Los Angeles.

27. června 2009 - Jacksonovo tělo bylo předáno rodině; na přání rodiny se konala druhá pitva.

1. července 2009 - Soudu v Los Angeles byla předložena Jacksonova závěť z roku 2002, ve které zpěvák odkázal majetek rodině a opatrovnicí svých dětí ustavil svou matku Katherine.

4. července 2009 - Na veřejnosti se poprvé objevily informace, že ve zpěvákově domě bylo nalezeno silné anestetikem propofol.

7. července 2009 - Na hřbitově Forest Lawn v Los Angeles se konalo soukromé rozloučení s Jacksonem, veřejné rozloučení se uskutečnilo ve Staples Center.

22. července 2009 - Federální policie prohledala pracovnu Jacksonova osobního lékaře Conrada Murraye v Houstonu.

24. srpna 2009 - Vyšetřovací spisy odhalily, že Murray během šesti týdnů předcházejících Jacksonovu úmrtí léčil jeho nespavost propofolem. Přípravek mu podal i ráno před smrtí.

28. srpna 2009 - Koroner oficiálně potvrdil, že příčinou Jacksonova úmrtí bylo předávkování propofolem. V těle popové legendy byly nalezeny i další potenciálně nebezpečné léky. Policie oznámila, že bude umělcovu smrt vyšetřovat jako zabití.

3. září 2009 - Jackson byl pohřben na hřbitově Forest Lawn.

8. února 2010 - Státní žalobce obvinil Murraye z neúmyslného zabití Michaela Jacksona. Obviněný byl propuštěn na svobodu po zaplacení kauce ve výši 75.000 dolarů (asi 1,4 milionu korun).

4. ledna 2011 - Začalo předběžné líčení s Murrayem; po šesti dnech americký soudce Michael Pastor rozhodl, že Murray bude souzen za neúmyslné zabití.

25. ledna 2011 - Jacksonův lékař prohlásil, že se cítí být nevinný.

27. září 2011 - V Los Angeles začal proces s Murrayem obviněným z neúmyslného zabití Jacksona.

Vydáno pod