Drastické obrázky zatím na cigaretách nebudou

Washington - Americký soud dnes předběžným opatřením zastavil platnost amerického nařízení, podle kterého měli výrobci cigaret začít dávat na krabičky drastické odrazující obrázky. Rozhodnutí soudu by mohlo naznačovat, že tabákové firmy uspějí se svým požadavkem na zrušení nařízení, kterým podle nich ministerstvo zdravotnictví porušilo právo na svobodu projevu.

Podle amerického ministerstva zdravotnictví se odrazující obrázky měly na krabičkách cigaret objevit od příštího října. Obrázky ukazovaly například otevřené tělo mrtvého kuřáka na pitevním stole, srovnání zdravých a kouřením zničených plic nebo obláček cigaretového dýmu fouknutý do tváře dítěte.

Obrázky, společně s varováním před škodlivostí kouření, měly zabrat horní polovinu přední i zadní strany krabičky cigaret. Zároveň měly zabrat i 20 procent plochy reklamy na cigarety.

Pět ze šesti největších amerických tabákových společností ale nařízení u soudu napadlo. Podle nich vláda nutila výrobce, aby na vlastních produktech vedli kampaň vyzývající k bojkotu svého zboží. Zároveň tvrdily, že nařízení nedává spotřebiteli o kouření objektivní informace a nutí výrobce upřednostňovat vládní protikuřácké argumenty.

Varování před škodlivostí kouření
Zdroj: ČT24

Očekává se, že v případě úspěchu tabákových firem u prvoinstančního soudu se vláda odvolá. Soudní spor se tak zřejmě potáhne několik let.

Žaloba na porušení svobody slova je další z řady jiných žalob, které tabákové firmy v USA kvůli protikuřácké kampani státu podaly. Některé z nich jsou namířeny proti právu Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) omezovat procento nikotinu v cigaretách nebo proti zákonu, který tabákovým výrobcům zakazuje sponzorovat sportovní podniky a prezentovat svá loga na reklamním zboží.

Vydáno pod