Důvodem nehody letadla nad řekou Hudson jsou ptáci

New York - Poškození obou motorů dopravního letadla Airbus A320, které nouzově přistálo 15. ledna na řece Hudson v New Yorku, způsobily srážky s ptáky. Ti se totiž dostali do motorů letadla. Dosavadní domněnku podloženou svědeckými výpověďmi ve středu oficiálně potvrdila zpráva amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

V obou motorech letounu Airbus A320 se našel „organický materiál“, který vyšetřovatelé předali odborníkům k určení, o jaký druh ptáků jde. Původně NTSB potvrdil nález ptačích pozůstatků pouze v pravém motoru, který zůstal po havárii připevněn k trupu stroje. Nynější zpráva uvádí, že stejně postižen byl i levý motor, který byl vyzdvižen ze dna Hudsonu 23. ledna.

O srážce s hejnem ptáků informoval pilot letadla řídící věž krátce po startu z newyorského letiště La Guardia. Záznamy z takzvané černé skříňky už dříve ukázaly, že nehoda ve výšce 975 metrů vysadila oba motory ve stejném okamžiku z provozu.

V situaci, kdy se už letoun nemohl vrátit na letiště a v blízkosti nebylo jiné vhodné místo, rozhodl se kapitán k nouzovému přistání na hladině řeky. Všech 155 lidí na palubě mimořádnou situaci přestálo bez vážnějšího zranění. Posádka cestující evakuovala a v krátké době je nalodila přívozní plavidla, která se pohybovala v okolí. Média o havárii psala jako o zázraku na Hudsonu a z kapitána letadla Chesleyho Sullenbergera se stal národní hrdina.

Evakuace lidí z letadla, které muselo nouzově přistát nařece Hudson.
Zdroj: ČTK/AP/Steven Day