Rada Evropy vzkazuje do Česka: Přestaňte s kastracemi delikventů

Štrasburk/Praha - Výbor proti mučení Rady Evropy vyzval české úřady, aby okamžitě upustily od chirurgické kastrace sexuálních delikventů. Podle zprávy, kterou dnes zveřejnil výbor ve štrasburském sídle Rady, je podobné zacházení s lidmi ponižující a nehumánní. Čeští sexuologové se ale možnosti kastrace vzdát nechtějí. Podklady pro svou zprávu čerpal výbor při návštěvě dvou psychiatrických léčeben a dvou věznic v Česku. Tu zástupci výboru uskutečnili loni v březnu.

Organizace nyní vydala zprávu, ve které vyjádřila znepokojení s podmínkami, za jakých se v ČR delikventi kastrují. Podle odborníků má takový zákrok zásadní psychologický vliv na povahu jedince, přitom je ale výsledek nezaručený.

Česká vláda se ale brání tím, že ke kastraci dochází až v případě, že s ní písemně pacienti souhlasí. Návrh na kastraci přitom musí odsouhlasit i sexuolog. Výbor proti mučení Rady Evropy ovšem i přesto pochybuje, že se pacienti skutečně svobodně rozhodují, navíc si organizace myslí, že nejsou pacienti ani dostatečně informovaní. „Pacienti či vězni spíše na tuto jedinou možnost vyhnout se doživotnímu zadržování přistupují, než že by s ní souhlasili,“ uvedli autoři zprávy.

„Pokud je odsouzený deviant ve vězení, tak proto, že soud shledal, že jeho setrvání na svobodě je pro společnost nebezpečné. Těžko proto získávat jeho souhlas jinak než v době výkonu trestu,“ říká k tomu mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

„Je to jedna z alternativ pomoci těmto lidem,“ řekl ke kastracím sexuolog Martin Hollý z bohnické léčebny. Podle něj lékaři odrazují od zákroku pacienty, u kterých je podezření, že by chtěli kastraci podstoupit jen kvůli propuštění z léčebny. „Je dobré mít tuhle možnost a těm pacientům ji nabízet, protože je pravda, že někteří referují, že by se rozhodli úplně stejně, tedy pro chirurgickou kastraci.“

Přesná čísla o tom, kolik sexuálních deviantů podstoupilo kastraci, neexistují. Vedou se jen statistiky o kastracích jako takových. Od roku 2000 asi 300 českých pacientů prodělalo chemickou kastraci a padesátka chirurgickou kastraci, vyplývá ze statistik české vlády.

Chirurgická a chemická kastrace

Při chirurgické kastraci se vyjme z varlete tkáň, která vytváří pohlavní hormony. Odebraná část se dá nahradit implantátem, takže vzhled je stejný. Také schopnost sexuálního styku bývá zachována. Potlačeny jsou jen nutkavé sexuální myšlenky. Chirurgická kastrace je předmětem ostré etické debaty v řadě zemí kvůli nevratnosti zásahu. Jako o vhodné alternativě se proto v některých z nich dlouhodobě uvažuje o chemické kastraci. Podávané léky ruší sexuální stimuly a nemají trvalé účinky.

Sexuologové se chirurgické kastrace vzdát nechtějí 

Čeští sexuologové se ale chirurgické kastrace jako možnosti léčby delikventů, kteří jsou zároveň deviantní, nechtějí vzdát. Upozorňují, že se týká jen zlomku lidí a že v posledních letech se u nás dělá stejně jako v Evropě ojediněle.

Podle ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába jde ze strany výboru o doporučení a Česko se jím nemusí řídit. Upozorňuje ale i na druhý způsob kastrace - chemickou cestou. „V případě, že by ta účinnost byla srovnatelná, tak navrhujeme mírnější, nedefinitivnější a nemrzačící řešení,“ uvedl.

Česká vláda si za chirurgickými kastracemi stojí. Navíc ve sněmovně je teď zákon o specifických zdravotních službách, který podmínky kastrací ještě zpřísňuje. „Nemáme se čeho obávat, že bychom měli nějakou mezinárodní ostudu, protože to u nás probíhá podle zákona a lidských práv,“ říká ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Daniela Filipiová
Zdroj: ČT24