Šéf OSN vyzval v Pákistánu k vyšetření smrti Bhuttové

Islámábád - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun poprvé navštívil Pákistán. Po jednáních s pákistánským premiérem, vládou a členy bezpečnostní rady OSN řekl, že chce zřídit speciální komisi na vyšetření vraždy bývalé pákistánské prezidentky Bénazír Bhuttové. Ta byla zavražděna v prosinci 2007 při volební kampani.

Zároveň se šéf OSN vyslovil v Pákistánu pro spolupráci této země s Indií při pátrání po vinících teroristických útoků v Bombaji z loňského listopadu. OSN žádá Pákistán a Indii o zahájení společného dialogu. „Pákistán musí věc řádně vyšetřit a plně spolupracovat s indickou vládou,“ prohlásil Pan Ki-mun.  

Z útoků Indie obviňuje teroristy z organizace Laškare tajjaba, která má základnu právě v Pákistánu. Dillí před časem navíc nařklo Pákistán z toho, že jeho úřady musely při přípravě útoků v Bombaji teroristy podporovat. Pákistán to rezolutně odmítá.

Dnes se v Pákistánu Pan Ki-mun sešel také s prezidentem Zardárím, vdovcem po někdejší premiérce Bénazír Bhuttové, která byla zavražděna v prosinci 2007. Generální tajemník OSN ho informoval o tom, že chce vytvořit speciální komisi, která by smrt Bhuttové vyšetřila. „Chci, aby co nejdřív vznikla nezávislá vyšetřovací komise, kterou povede významná osoba, jejíž jméno již brzo oznámím,“ uvedl šéf OSN. Výsledky dosavadního pátrání ukazují, že Bhuttovou zavraždil radikál napojený na al-Káidu.

Pákistánci zapalují svíčky u obrazu Bénazír Bhuttové
Zdroj: ČT24