Zástupci Hamasu opustili Káhiru bez dlouhodobého příměří

Káhira - K dosažení dlouhodobého příměří mezi palestinským radikálním hnutím Hamas a Izraelem v nejbližší době nedojde. Zástupci Hamasu totiž dnes opustili Káhiru, aniž by dosáhli dohody. Na hranicích pak delegaci Hamasu zadrželi pohraničníci, kteří chtěli zástupcům palestinského radikálního hnutí prohledat zavazadla. Stráž v nich nakonec objevila miliony eur a dolarů. Ty byly později uloženy na bankovní konto v egyptském Aríši.

Egypt zprostředkovává jednání mezi Hamasem a Izraelem již od konce třítýdenní izraelské ofenzivy. Důvodem dalšího krachu jednání je podle Hamasu fakt, že Izrael brání otevření hranic do pásma, což je pro hnutí klíčové, uvádí jeho mluvčí Muhammad Nasr. Dále dodává, že v této otázce očekává pomoc Egypta, jenž bude o návrhu dále vyjednávat s Izraelci.

Pokud by Izrael hranice otevřel, Hamas by údajně souhlasil s uzavřením příměří s Izraelem po dobu nejméně jednoho roku. Izrael chce naproti tomu záruky, že již nebude docházet k raketovým útokům na jeho území a že se do pásma již nebudou pašovat zbraně.

Z Egypta si chtěla delegace Hamasu odvézt miliony dolarů a eur

Delegace Hamasu poté, co opustila Káhiru, uvázla na egyptských hranicích. Pohraničníci je chtěli prohledat, nejdříve se ale diplomaté odmítli kontrole podrobit. Nakonec je k tomu ale celníci donutili a prohledali delegaci zavazadla. V nich objevili 9 milionů dolarů a 2 miliony eur.

Pět členů delegace pak mohlo odejít do pásma, ale mluvčí Hamasu Ajmán Tahá musel zůstat v Egyptě. Po poradě pohraničníků s Káhirou pak uložil peníze na vládní konto v Národní egyptské bance v Aríši na Sinajském poloostrově a odjel do pásma Gazy.

Izrael zastavil loď směřující do Gazy

Izraelské námořnictvo dnes zastavilo loď, která převážela patrně humanitární pomoc z Libanonu do palestinského pásma Gazy. Izraelská armáda popřela zprávu katarské televize Al-Džazíra, podle níž na plavidlo Izraelci stříleli. Mezi devíti osobami na palubě byl bývalý jeruzalémský arcibiskup Hilarion Capucci, který byl v Izraeli v minulosti vězněn za pašování zbraní Palestincům z Libanonu.

Podle ministra obrany Ehuda Baraka námořní síly plavidlo eskortovaly do izraelského přístavu Ašdod. Loď se vydala na cestu ve středu s cílem překonat izraelskou blokádu pásma Gazy.

Podle reportérů Al-Džazíry, kteří byli na palubě, izraelská armáda dnes plavidlo ostřelovala. Pak její vojáci prý vstoupili na palubu a zbili posádku. Izraelské velení odmítá, že by jednotky na loď vystřelily. Reportéři uvedli, že svá tvrzení nemohou prokázat natočenou stopáží, protože jim vojáci zničili jejich technické zařízení.

Abbás vyzval k pokračování pomoci Gaze

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes v Londýně vyzval k pokračování humanitární pomoci pásmu Gazy přesto, že hnutí Hamas v úterý zabavilo ze skladišť OSN část pomoci určené civilistům. Podle Abbáse musí obnova válkou poničeného pásma Gazy začít co nejrychleji. „Není možné, aby 100 tisíc lidí muselo dále čekat na pomoc,“ dodal v narážce na počet lidí postižených válkou.

Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků (UNRWA) ve středu oznámila, že Hamas zabavil z jejích skladišť tisíce přikrývek a potravinových balíčků určených palestinským civilistům. Podle UNRWA k incidentu došlo poté, co agentura odmítla vydat pomoc Hamasem ovládanému ministerstvu pro sociální záležitosti.

  • Izraelská vlajka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/210/20952.jpg
  • Gordon Brown a Mahmúd Abbás autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/322/32187.jpg