V Rusku byl brutálně přepaden další novinář

Moskva - V Rusku došlo k brutálnímu útoku na ruského novináře, dvaasedmdesátiletý šéfredaktor místního listu Jurij Gračov byl přepaden u vchodu do vlastního domu v Solněčnogorsku u Moskvy. Oznámila to dnes ruská média. Policie však nevylučuje ani možnost, že si novinář mohl zranění způsobit sám při pádu.

Dvaasedmdesátiletý muž byl nalezen v bezvědomí sousedy na schodišti, odkud byl převezen do nemocnice. Zde mu lékaři diagnostikovali vážná zranění hlavy, těžký otřes mozky a pohmožděniny. Pacient si nepamatuje nic, co se stalo poté, co vystoupil z redakčního vozu a zamířil ke vchodu do domu.

„Hovořit jednoznačně o tom, co se stalo, je těžké. Není vyloučeno, že mohl zakopnout, upadnout a poranit se,“ uvedl podle deníku Kommersant policejní mluvčí, podle něhož se na vyšetřování mají podílet nejlepší kriminalisté. Místní radnice, často kritizovaná v Gračovově listu, se k případu nevyjádřila; list je prý „bulvár“.

Počet novinářů, kteří se kvůli své profesi stali oběťmi zločinu, je podle ministerstva vnitra „nevysoký“ a žurnalisté jsou prý vražděni v Rusku z běžných příčin jako jiní občané. Předseda Svazu novinářů Ruska Vsevolod Bogdanov považuje přístup ministerstva za „otřesný cynismus“, který svědčí o neschopnosti strážců pořádku dotáhnout do konce vyšetřování útoků na novináře, včetně posledního případu ze Solněčnogorska. „Atentáty na žurnalisty se stávají tragickou tendencí a drtivá většina z nich nebyla objasněna,“ řekl.

Novináři jsou častým terčem i ve světě

V Rusku zahynulo za loňský rok pět novinářů, dva jsou nezvěstní a 69 žurnalistů se stalo terčem přepadení. Zastřelen - v policejním voze - byl kupříkladu majitel opozičního internetového serveru ingushetiya.ru. Obětí vraždy se stali dva šéfové dagestánské televize. V nemocnici se stále léčí z brutálního přepadení šéfredaktor místního listu z moskevského předměstí Chimki. Minulý měsíc vrah zastřelil spolu s advokátem čečenských obětí Stanislavem Markelovem i novinářku opozičního listu Novaja gazeta, jehož redaktorku Annu Politkovskou zlikvidoval vrah v říjnu 2006.

Při výkonu svého povolání přišlo loni o život 109 novinářů a členů novinářských štábů, oznámila Mezinárodní federace novinářů. Jen letos v lednu zahynulo ve světě dalších deset žurnalistů.