Turecko přistoupilo ke Kjótskému protokolu

Ankara - Turecko schválilo Kjótský protokol, který zavazuje průmyslové státy snížit do roku 2020 o pět až sedm procent emise skleníkových plynů. Celkem ho už přijalo 184 zemí světa. Ankara původně odmítala - nechtěla omezovat svůj průmysl. Pod tlakem Evropské unie ale nakonec souhlasila. Česká republika Kjótský protokol ratifikovala v roce 2001.

Kjótský protokol z roku 1997 zavazoval účastnické země ke snížení produkce skleníkových plynů, považovaných za hlavní důvod globálního oteplování Země, o pět procent proti roku 1990. Nynější třídenní konference v indickém Dillí chce přispět k dosažení konsenzu o omezení emisí skleníkových plynů před prosincovým klimatickým summitem OSN v Kodani. Dohoda připravovaná pro summit by měla stanovit snížení emisí těchto látek do poloviny století o 50 procent.

Zde by měla být uzavřena dohoda o dalším snížení produkce skleníkových plynů, která by nahradila Kjótský protokol po vypršení jeho platnosti v roce 2012. K prosazení celosvětové dohody je třeba získat především podporu rozvíjejících se zemí, jako jsou Indie a Čína, které patří k největším znečišťovatelům ovzduší, ale Kjótský protokol se na ně nevztahoval.