Vozítko Spirit na Marsu začalo znovu správně fungovat

Pasadena (USA) - Robotické vozítko Spirit, které zkoumá půdu kolem rovníku Marsu, začalo po několika dnech nevysvětlitelných problémů podle serveru space.com znovu správně fungovat.

Vozítko minulý týden přestalo předávat informace o svém pohybu a o uskutečněných krocích. Tyto informace Spirit navíc nezaznamenával ani do své paměti. Inženýři Národního úřadu pro letectví a vesmír se navíc obávali, že porucha mohla mít vliv i na zařízení, která slouží robotu k orientaci. 

Při sérii diagnostických testů se ale ukázalo, že gyroskopy Spiritu, které jsou nezbytné pro řízení pohybu vozítka, fungují bez problémů. Vedení mise proto uvedlo vozítko znovu do pohybu.

Závadu nejspíš způsobil proud kosmického záření 

Testy nicméně nedokázaly odhalit příčinu poruchy. „Nepodařilo se nám najít nic, co by vysvětlilo, co se stalo. Ale ať to bylo cokoli, neobjevili jsme žádné důkazy, že by se to opakovalo později,“ uvedl Jacob Matijevic z NASA. Podle něj možná závadu způsobil proud kosmického záření, který zasáhl elektroniku vozítka. 

Spirit a jeho sesterská sonda Opportunity působí na Marsu již od ledna 2004, a to na protilehlých stranách marsovského rovníku. Jejich očekávaná životnost byla pouze tři měsíce, roboty však až dosud fungovaly bez větších problémů a mnohonásobně tak překonaly očekávání svých tvůrců.