Poprvé použili plynovou komoru v Carson City

Carson City (USA) - Prvním člověkem, který byl ve Spojených státech popraven ve speciálně zkonstruované plynové komoře, byl devětadvacetiletý čínský přistěhovalec Gee Jon. Stalo se tak 8. února 1924 ve státní věznici v Carson City, hlavním městě státu Nevada. Původně se mu snažili do cely napumpovat kyanovodík, když spal. To se ukázalo jako nemožné, protože plyn z jeho cely unikal. Proto byla zbudována plynová komora. Gee Jon, který se sice narodil v Číně, ale většinu života prožil v San Francisku, byl odsouzen k smrti za to, že v srpnu 1921 zastřelil v nevadském městečku Mina člena konkurenčního gangu Tom Quonga Keea. Na vraždě se spolu s ním podílel Hughie Sing. I on byl zpočátku odsouzen k hrdelnímu trestu, ale ten mu byl později vzhledem k nízkému věku a k tomu, že nestřílel, změněn na doživotí.

Iniciátorem nového způsobu usmrcování odsouzených byl major D. A. Turner, který se jako příslušník zdravotnických sborů americké armády za první světové války důvěrně seznámil s účinky otravných plynů a propagoval ho jako „nejrychlejší a nejhumánnější metodu, jak zabít člověka“.

Plynová komora je vzduchotěsná místnost, která slouží k popravě pomocí jedovatého plynu. Rozlišujeme komoru pro popravu jednotlivců a nebo pro masové vraždění známé z období holokaustu.

Jak vypadá plynová komora

V místnosti se nachází židle, na které je upoután odsouzenec. K němu je připojen dlouhý stetoskop, takže lékař vně komory může vězně prohlásit za mrtvého. Komora je uzavřena. Dozorce dá znamení a popravčí klepne do páky. Ta uvolní kyanid sodný (nebo kyanid draselný), který je upuštěn do pánve s kyselinou chlorovodíkovou (nebo kyselinou sírovou), a uniká jedovatý kyanovodík.