Taliban zveřejnil video s údajnou popravou Poláka Stanczaka

Islámábád - Radikálové z afghánského hnutí Taliban operující v Pákistánu dnes zveřejnili videozáznam, který údajně zachycuje popravu polského rukojmího. Se zprávou přišly světové agentury, jejichž zástupci v Pákistánu měli možnost shlédnout video s "krutými záběry". O popravě polského inženýra Piotra Stanczaka informoval Taliban v sobotu, mělo k ní ale dojít už v pátek večer.

Stanczaka unesl Taliban před čtyřmi měsíci a žádal za něj výkupné a propuštění talibanských vězňů držených v pákistánských věznicích. Jak polská, tak pákistánská vláda ale tyto požadavky kategoricky odmítly.

Záznam trvající sedm minut ukazuje klečícího muže, kterého drží další dva maskovaní muži. Posléze rukojmí setnou jiní tři zakuklenci. Jeden z nich se pak obrátí ke kameře a obviní pákistánskou vládu, že je k popravě přinutila, když odmítla propustit talibanské vězně, píše agentura AP.

Pokud se pravdivost informací o Stanczakově popravě potvrdí, bude to první takový případ od roku 2002, kdy teroristé sťali v Pákistánu amerického novináře Daniela Pearla.

Mluvčí pákistánského ministerstva vnitra prohlásil, že úřady již o existenci videa „slyšely“ a že věc prověřují.

Piotr Adamkiewicz z polského velvyslanectví v Islámábádu oznámil, že představitelé mise některé záběry z videa shlédli a že se zdá, že by skutečně mohlo jít o Stanczaka. Konkrétní důkazy o popravě polského rukojmí stále chybějí, Taliban odmítl jeho ostatky pákistánským úřadům vydat.

O údajné Stanczakově popravě informoval v sobotu i polský premiér Donald Tusk, když oznámil, že jeho vláda dostala „zatím neoficiální potvrzení“, podle něhož by únosci skutečně mohli inženýra Piotra Stanczaka zabít. Vzhledem k nedostatku důkazů se ale polské úřady netajily nadějí, že by mohl být naživu.

Stanczaka do Pákistánu vyslala krakovská ropná společnost. 28. září padl asi 110 kilometrů západně od Islámábádu do rukou islámských radikálů, kteří působí na nedalekém kmenovém území. Při přepadu byli zabiti tři Pákistánci z jeho doprovodu.

Ultimátum mělo původně vypršet ve středu, ale Taliban je o 48 hodin prodloužil. Tusk pak v pátek prohlásil, že „polská vláda nikdy neplatí výkupné“.

Loni v říjnu byl zveřejněn videozáznam, na němž zajatý Stanczak žádal pákistánskou vládu, aby splnila požadavek Talibanu a propustila z vězení jeho členy. Taliban žádal svobodu pro 136 svých lidí.