Italka Englarová dnes po 17 letech v komatu zemřela

Udine (Itálie) - Eluana Englarová, která upadla následkem automobilové nehody před 17 lety do bezvědomí a kterou při životě udržovaly jen přístroje, dnes večer zemřela. Na žádost rodiny soud přes protesty části italské veřejnosti a úřadů umožnil lékařům, aby ženu odpojili od přístroje, který ji zajišťoval umělou výživu. Zpráva o jejím úmrtí dorazila do italského Senátu v době, kdy debatoval o tom, jak klinice nařídit, aby podporu životních funkcí 38leté pacientky obnovila.

Už v pátek lékaři odstranili Englarové trubici, která jí do těla přiváděla umělou výživu. To ji udržovalo při životě, i když se pacientka po autonehodě, kterou prodělala před 17 lety, nikdy neprobudila z komatu. Lékaři tak učinili podle rozhodnutí soudu, který na žádost otce Englarové odpojení od přístrojů povolil.

To se ale nelíbí vládě ani katolické církvi. Eutanazie je v Itálii zakázaná. Premiér Berlusconi navíc vydal dekret, který zakazuje odmítnutí umělé výživy, dokument nicméně odmítl podepsat italský prezident. Dnes o zákonu jednal Senát. Schůze se účastnil i italský ministr zdravotnictví Maurizio Sacconi, který zprávu o smrti nevyléčitelně nemocné ženy potvrdil.

Vatikán reagoval strohým prohlášením, že „osobám, které mají Eluaninu smrt na svědomí, Bůh odpustí“. Vatikánský ministr zdravotnictví kardinál Javier Lozano Barragán označil již v předcházejících dnech odpojení ženy od přístrojů za „odpornou vraždu“.

Poslední dny života trávila Eluana na klinice La Quiete v severoitalském Udine, jejíž lékařský personál byl ochoten odpojení od přístrojů provést. Kliniku dnes na základě nařízení předsedy italského autonomního kraje Furlansko-Julské Benátky zkontrolovala inspekce. Podle agentury Reuters proběhla kontrola odpoledne a už v podvečer představitel kliniky oznámil, že zařízení splňuje všechna zákonná nařízení.