EU a Rusko budou dnes jednat o plynu i o Kavkazu

Brusel - Přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu, aktuální bezpečnostní otázky, mírový proces na Blízkém východě či další vyjednávání o nové strategické smlouvě mezi Evropskou unií a Ruskem budou patřit k hlavním bodům dnešního setkání představitelů EU se zástupci Moskvy. Unijní delegaci povede jako zástupce předsednické země šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Kromě Schwarzenberga budou 27členný blok zastupovat eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová Waldnerová či vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Od setkání, na němž bude ruskou stranu zastupovat šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, se ale nečekají žádné zásadní průlomy či převratná rozhodnutí. Ta by, pokud by na ně došlo, mohla přijít spíše později na summitu EU-Rusko, který se uskuteční 21. až 22. května na zatím neupřesněném místě v Rusku.

Mezi EU a Ruskem to skřípe

Vztahy mezi EU a Ruskem jsou v poslední době problematické. Důvody lze hledat v lednové plynové krizi, ruském zásahu během loňského srpnového střetu s Gruzií či v otázkách dodržování lidských práv a svobod médií v Rusku.

Moskva se navíc ostře staví proti americkým plánům umístit v Česku a Polsku, dvou unijních zemích, protiraketovou základnu USA. Tato otázka se sice řeší hlavně na úrovni Severoatlantické aliance, avšak unie před časem uvedla, že je znepokojena ruskými hrozbami, že případně rozmístí poblíž hranice s Polskem rakety.

Barroso je znepokojen vraždami ruských novinářů

Dnešní jednání v ruské metropoli naváže na páteční moskevské setkání představitelů Evropské komise v čele s jejím předsedou Josém Barrosem se zástupci Kremlu.

V pátek se na pořad dne dostala problematika lidských práv, za niž Brusel i v minulosti Moskvu opakovaně kritizoval. Barroso vyjádřil znepokojení nad vraždami ruských novinářů a ochránců lidských práv. Jeho slova vzápětí vyvolala dotčenou reakci ruského premiéra Vladimira Putina, který zase unii vyčetl údajné porušování práv ruských menšin v Pobaltí.

Jednou z otázek, které bude unijní delegace s Rusy probírat, bude situace v Gruzii. České předsednictví před několika dny vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že unie je vážně znepokojena plány Ruska posílit ruskou vojenskou přítomnost v gruzínských regionech Abcházie a Jižní Osetie bez svolení Gruzie.