Prvenství mezi vypouštěním satelitů má Rusko

Teherán - Na oběžné dráze okolo Země v současnosti krouží 3 300 satelitů. Vynášejí je rakety devíti států, od 3. února také íránské. Povel ke startu rakety Safír 2 vydal íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Írán se tak snaží svět přesvědčit o své technologické vyspělosti. Přístroj bude kolem Země kroužit jeden až tři měsíce. Bude testovat telekomunikační a digitální zařízení. Prvenství mezi vypouštěním satelitů má Rusko.

Následují Spojené státy, Francie, Japonsko, Čína, Velká Británie, Indie a Izrael. Co se týká množství funkčních satelitů, vede opět Rusko s celkovým počtem 1408. Tisícovou hranici překonávají ještě Spojené státy. Třetí je Japonsko, které jich má 119, Čína, Mezinárodní organizace spojových družic (Intelsat), americká společnost Globalstar, Francie, Evropská vesmírná agentura (ESA), americká společnost Orbcomm, do první desítky se vešla ještě Indie. Na daších příčkách je Německo, Evropská organizace pro družicové telekomunikace (Eutelsat), Kanada, Británie, ale také třeba Lucembursko.

Írán by mohl systém využít k vystřelení jaderné hlavice

„Je to velká událost. Začínáme psát novou kapitolu v dějinách naší vědy a techniky. Íránským vědcům se otevírá mnoho nových příležitostí,“ vyjádřil se íránský prezident.

Západ je ale íránskou aktivitou znepokojen. Odborníci se obávají, že by Írán mohl raketový systém využít k vystřelení jaderné hlavice. Teherán to ale popírá. „Íránská satelitní technologie je určena výhradně k mírovým účelům a pro potřeby Íránu,“ podotkl íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottaki.

družice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod