Klaus: Mimořádný summit ke krizi řešení nepřinese

Paříž - Mimořádný summit Evropské unie, který kvůli ekonomické krizi svolává české předsednictví EU, nepřinese podle Václava Klause racionální ekonomické řešení. Na semináři v Paříži, kam byl pozván francouzskou mutací amerického časopisu Foreign Policy, dnes český prezident řekl, že nevěří, že řešení přinese "jeden summit končící ve čtyři hodiny ráno".

„Václav Klaus bránil české předsednictví, že v rámci nabízení řešení ekonomické krize toho dělá dost. Podle něj je zbytečné být přehnaně aktivní a organizovat každý týden evropský summit, který by se zabýval některým z ekonomických témat,“ uvedl zpravodaj ČT Jakub Nettl.

Slovní přestřelka mezi Elysejským palácem a Prahou zaujala i světové deníky. Reakci českého prezidenta Václava Klause si pak v Paříži nenechali ujít žádné velké francouzské noviny. Situaci se snažil uklidnit i předseda Evropské komise José Barroso: „Apeloval bych na všechny evropské lídry, aby prokázali evropského ducha a angažovanost.“ 

Na otázku novinářů, zda ho už neunavuje vysvětlovat Klausovy výroky na evropské úrovni, odpověděl Mirek Topolánek, že ne: „Neunavuje, protože už jsem je dávno vysvětlovat přestal.“

Klaus: Krize je normální fenomén

Klaus v Paříži zopakoval, že krize je standardní ekonomický fenomén, který je nevyhnutelný. Připomněl své výroky z konference v Davosu, že má spíš strach z reformních snah národních vlád než ze samotné krize. Obvinil také politiky ze snahy odsuzovat trh místo sebe samých. Zdůraznil, že od pádu komunismu nezažil takovou míru státních zásahů do lidského života jako nyní.

Předseda Evropské komise José Barroso a český premiér Mirek Topolánek dnes oznámili, že se mimořádný neformální summit šéfů států a vlád zemí EU uskuteční 1. března v Bruselu. Češi chtějí na summitu od unie slyšet jasné odmítnutí protekcionismu. O něm se diskutuje v souvislosti s tím, jak se objevují různé podpůrné národní balíčky na pomoc domácím ekonomikám či jednotlivým sektorům sužovaným dopady krize.

Místo státních výdajů do infrastruktur doporučil dnes Klaus jako prostředek proti krizi zbavovat se omezení svazujících stát, a to například v sociální, zdravotnické a pracovní sféře.


Prezident před asi pěti desítkami posluchačů mimo jiné z řad zástupců francouzské diplomacie a novinářů přednesl své v Česku i ve světě poměrně známé názory k Evropské unii, klimatickým změnám i současné ekonomické krizi. Mimo jiné odmítl odpovědět, jak se zachová, když český parlament podepíše Lisabonskou smlouvu o reformě EU, kterou dnes Klaus v Paříži opět ostře kritizoval.

Klaus také vyjádřil kladný postoj k přijetí Turecka do EU a vyslovil se pro to, aby v unii byl každý stát, který o to požádá a splňuje přístupová kritéria, nezávisle na geografické poloze či praktikovaném náboženství.

José Barroso a Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24