Australané nebyli před požáry včas varováni

Sydney - V souvislosti s nynějšími ničivými požáry porostů v jižní Austrálii přiznal premiér australského státu Victoria John Brumby chyby v boji s katastrofou. Mnoho lidí prý nebylo před rychle postupujícím živlem včas varováno. Australská policie také oznámila, že v rámci své rozsáhlé vyšetřovací akce Operace Fénix zadržela dva muže podezřelé ze žhářství, oba byli ale později propuštěni.

Brumby dnes obhajoval uzavření městečka Marysville před návratem uprchlíků, protože v obci odhadem uhořelo 100 z celkem 500 obyvatel. Policie ještě nedokončila pátrání po obětech ve vyhořelých autech a domech. „Pokud by se lidé vrátili a ve svých domech našli mrtvoly, bylo by to pro ně strašlivé trauma,“ řekl premiér.

V zemi se rozhořela diskuse, kdo může za to, že obyvatelé ohrožených míst nemohli být často telefonicky varováni, protože síť byla přetížená. Již roku 2004 rozhodla ústřední vláda o vybudování telefonického varovného systému před požáry, ale jednotlivé státy je nerealizovaly, protože k tomu potřebují změny v zákonech neumožňujících zveřejňování soukromých telefonních čísel.

Ještě dnes dopoledne tisíce převážně dobrovolných hasičů bojovaly s více než desítkou dosud zuřících požárů. V řadě míst se ale už uprchlíci mohli vrátit do svých vyhořelých domovů. Policie dnes oznámila, že nejméně jeden požár, a to v oblasti obce Churchill, byl úmyslně založen, a podezření na žhářství se rýsuje také u požáru kolem Marysvillu.

Bojujte proti klimatickým změnám, vyzývají australští hasiči

Australští hasiči se dnes obrátili na vládu s výzvou, aby zaujala rozhodnější postoj v boji proti klimatickým změnám s cílem podobným požárům v budoucnosti předejít.

„Bez zásadního obratu v politice budeme znovu svědky tragických ztrát na životech civilistů a majetku a znovu budeme muset žádat hasiče, aby se vystavovali nepřijatelným rizikům,“ uvedl australský federální hasičský odborový svaz v otevřeném dopise ministerskému předsedovi Kevinu Ruddovi. „Chápeme, že naše povolání je svou povahou nebezpečné. Nicméně máme vážné obavy, že současná politika směřuje k opakování nedávných tragických událostí,“ dodává svaz.

Hasiči ve svém dopise citovali australské vědce, kteří i při optimistickém scénáři vývoje globálního oteplování předpovídají katastrofální požáry ve Viktorii každých pět až sedm let. V sobotu dosahovala teplota v metropoli státu Viktorie Melbourne 46,4 stupně Celsia.