Britové poslali kontroverzního nizozemského poslance domů

Londýn - Na londýnském letišti Heathrow zadrželi pravicového nizozemského poslance Geerta Wilderse, který přijel do Británie představit svůj kontroverzní film Fitna (Rozvrat). Ten měl přitom snímek dnes uvést ve Sněmovně lordů. Film Fitna vyvolal zejména v muslimských zemích negativní reakce, neboť popisuje korán jako fašistickou knihu.

Krátkometrážní film Fitna zobrazuje teroristické atentáty z 11. září 2001, záběry jsou proloženy citacemi z koránu. Podle filmu je korán kniha, která podněcuje násilí a netoleranci. Wilders je poslancem nizozemského parlamentu za extremistickou Stranu za svobodu (PVV). Je znám také kvůli výroku, ve kterém přirovnal korán k Hitlerově knize Můj boj.

Nizozemský poslanec je kvůli těmto kontroverzním výrokům v Nizozemsku stíhán. Britské úřady ho proto na své území nevpustily. Na letišti Heathrow byl zadržen a posléze vyslýchán.

Večer Wilders britské území nuceně opustil a po návratu do Nizozemska
prohlásil, že cesty navzdory zákazu nelituje. Britskou vládu přitom obvinil
ze zbabělosti a premiéra Gordona Browna z toho, že je servilní vůči islámu.

Pro agenturu AP Wilders z Nizozemska označil tento čtvrtek za „smutný den pro Británii stejně jako pro svobodu projevu“. Dodal, že „takový postup úřadů by se dal očekávat v Zimbabwe či v Jordánsku“  a vyjádřil přesvědčení, že nizozemský premiér Jan Peter Balkenende v této věci brzy bude Browna „tvrdě konfrontovat“.

Geert Wilders:

„Pro korán není v demokracii místo. Vyzývá k zabíjení lidí jiného vyznání. Je to násilná kniha!“

Wilders zamířil do Británie na pozvání člena Sněmovny lordů Malcolma Pearsona, který zastupuje Stranu nezávislosti Spojeného království. Pearson rozhodnutí britských úřadů kritizoval a řekl, že film se bude promítat na každý pád.