Desetitisíce Venezuelanů demonstrovaly na podporu Cháveze

Caracas - Desetitisíce Venezuelanů oblečených v červeném zaplavily ve čtvrtek ulice hlavního města Caracasu, aby podpořily snahu prezidenta Huga Cháveze odstranit omezení pro znovuzvolení do nejvyššího úřadu. Podle nich je to jediná cesta, jak může Chávez dokončit to, co nazývá socialistickou revolucí.

Stoupenci kontroverzního prezidenta skákali a křičeli, když mezi nimi Chávez, stojící na kamionu, za zvuků salsy projížděl. Prezident pak davům řekl, že má před sebou již jen čtyři roky vlády, na což lidé odpověděli pískáním. Když však bude ústavní změna schválena, vyhlídky se změní na celé století, dodal Chávez.

Na náměstí poblíž desetitisícových davů se sešla skupinka několika stovek Chávezových odpůrců, kterým úřady nepovolily uspořádat masivní protestní pochod městem tak jako minulou sobotu, kdy jich desetitisíce protestovaly proti již druhému pokusu prezidenta Cháveze o změnu ústavy, která by mu umožnila ucházet se neomezeně o znovuzvolení.

Referendum o změně ústavy se uskuteční 15. února. Podobný návrh přitom Venezuelané odmítli už v referendu v prosinci 2007. Průzkumy veřejného mínění napovídají, že výsledky nového hlasování mohou být velmi těsné. Pokud by Chávez své návrhy neprosadil, musel by z úřadu odejít v lednu 2013.

Opozice obviňuje prezidenta z toho, že na kampaň před referendem nelegálně vyčlenil velké množství vládních peněz. Někteří vládní zaměstnanci si stěžují na tlak, kterému jsou na pracovišti vystaveni, aby se účastnili demonstrací a podpořili referendum. Několik z nich dokonce agentuře AP sdělilo, že se obávají, že přijdou o práci, pokud se nepoddají.

Chávez byl poprvé zvolen prezidentem před deseti lety a krátce poté dosáhl změny v ústavě, která jedno volební období prodloužila z pěti na šest let a umožnila prezidentovi vykonávat dva mandáty bezprostředně po sobě. Chávez nicméně tvrdí, že potřebuje vládnout ještě nejméně deset let, aby mohl Venezuelu proměnit v socialistický stát.

  • Hugo Chávez autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/680/67992.jpg
  • Hugo Chávez autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/680/67993.jpg
Vydáno pod