USA jsou otevřeny novým formám spolupráce s Ruskem

Moskva - Spojené státy jsou kvůli protiraketové obraně připraveny k novým formám spolupráce s Ruskem. V Moskvě to dnes prohlásil náměstek americké ministryně zahraničí William Burns. Zároveň ale dodal, že USA budou dál pokračovat v jednáních s Českem a Polskem, kde by měl protiraketový deštník vzniknout. Nejmenovaný činitel tohoto úřadu podle agentury Reuters uvedl, že Spojené státy přehodnotí tempo vývoje protiraketového štítu, pokud Rusko bude souhlasit s tím, že pomůže zabránit Íránu, aby vyráběl jaderné zbraně. Írán přitom tvrdí, že jeho jaderný program slouží výhradně k mírovým účelům, konkrétně k výrobě elektřiny.

„Pokud jde o administrativu prezidenta Baracka Obamy, Spojené státy jsou zcela otevřeny možnostem nových forem spolupráce v oblasti protiraketové obrany,“ uvedl Burns. USA přitom podle něj „budou pokračovat v konzultacích s partnery v Česku a Polsku“. Burns neřekl podrobněji, o jaké formy spolupráce v rámci protiraketové obrany by se mohlo jednat, ale svými výroky šel podle komentátorů zřejmě dál než předchozí návrhy Spojených států zaměřené na zmírnění ruských obav.

Rusko přitom neslo dost nelibě plány USA na výstavbu protiraketového deštníku ve střední Evropě. Hrozilo, že kvůli tomu rozmístí rakety v Kaliningradu. Po nástupu Baracka Obamy se ale vztahy mezi oběma zeměmi zlepšují. Ministryně zahraničí Clintonová nevyloučila přehodnocení plánů na protiraketový systém.

Rusko zase do USA vzkázalo, že pokud nebude radar, nebudou ani rakety Iskander v Kalinigradu. Zároveň vyjádřil Kreml ochotu spolupracovat s USA v jaderném odzbrojení, k čemuž ho vyzýval americký prezident Barack Obama.

Ruský velvyslanec v NATO Dmitrij Rogozin na Burnsova slova dnes reagoval konstatováním, že Moskva vyčká, jak se bude Washington držet svých výroků. „Pokud USA přehodnotí své plány na obranný štít v Evropě, bude to velký dárek nejen pro Rusko, ale i pro Evropu a také pro americký lid, protože budeme schopni najít alternativní odpověď na obranu našich národů před nevyzpytatelnými státy,“ řekl Rogozin.