V Zimbabwe slibuje vláda, policie zatkla ministerského kandidáta opozice

Harare - Přísahu nové koaliční vlády v Zimbabwe provázejí konflikty. Prezident Mugabe chtěl pro členy své strany více ministerských křesel, než ukládá dohoda o sdílení moci. Opoziční kandidát na náměstka ministra zemědělství Roy Bennett byl navíc ještě před začátkem ceremoniálu zatčen. Přísaha nakonec proběhla, ale předznamenala nelehkou spolupráci dlouholetých rivalů. Proti Bennettově zatčení večer před policejní stanicí protestovaly stovky lidí, které policie rozehnala střelbou do vzduchu.

Zimbabwské bezpečnostní jednotky zadržely lídra opozičního Hnutí za demokratickou změnu (MDC) Roye Bennetta jen několik chvil před tím, než začali ministři nové vlády skládat slib. Bennetta přitom nový premiér Tsvangirai navrhl do funkce náměstka ministra zemědělství. Incident sice nepřerušil inaugurační ceremoniál, zřejmě ale znovu stoupne napětí mezi přívrženci prezidenta Mugabeho a opoziční MDC.

„Roy Bennett byl zatčen před několika minutami na letišti Charles Prince. Nejsem si jist, jestli přijel nebo odjížděl,“ uvedl Ian Makone, představitel MDC. Policie zatím událost nekomentovala. Ministři MDC okamžitě odmítli nacvičovat slavnostní přísahu. To ale prezidentovi Mugabemu nijak nevadilo a sám odstartoval slavnostní ceremoniál.

Bennett je bílý Zimbabwan a od té doby, co se angažuje v politice, byl několikrát vězněn Mugabeho režimem. Před dvěma roky odešel do exilu v JAR, když ho zimbabwská policie chtěla vyslýchat v souvislosti s úkrytem zbraní ve východním Zimbabwe a jeho údajném spiknutí proti Mugabemu.

Podle dohody, kterou uzavřel Mugabe s Tsvangiraiem v září, měla prezidentova strana Zanu-PF získat 15 postů a opoziční MDC pak 16.   Podle předpokladů analytiků jmenovali Mugabe a Tsvangirai do ministerských funkcí své politické spojence místo technokratů a kvalifikovaných odborníků. Ministrem financí se stal tajemník MDC Tendai Biti, jenž bude pověřen obnovou těžce zasažené zimbabwské ekonomiky a získáváním důvěry západních dárců a investorů. Ministerstvo obrany povede člen ZANU-PF Emmerson Mnangagwa, kterého mnozí pozorovatelé pasovali na Mugabeho nástupce.

Tyto události naznačují, že poté, co se Mugabe dohodl s MDC na společné vládě, zřejmě opět nastane období neshod, které v Zimbabwe trvají v podstatě od loňských březnových voleb, od kterých se o vládu v zemi přetahuje právě prezident s opozicí.