Hillaryiny první kroky vedou do Asie

Washington - První cesta nové americké ministryně zahraničí vede do Asie. Hillary Clintonová dnes přicestovala do Japonska a navštíví ještě Indonésii, Jižní Koreu a Čínu. Před odletem prohlásila, že vztahy přes Tichý oceán jsou pro Washington stejně důležité jako ty transatlantické. Hlavními tématy jejích jednání je globální ekonomická krize, severokorejský jaderný program a změny klimatu. Předchozí šéfové americké diplomacie cestovali po nástupu do úřadu nejprve do Evropy nebo na Blízký východ.

Clintonová míří do zemí, vůči nimž se neočekávají výraznější změny dosavadní politiky Washingtonu. Cesta má být symbolickým gestem s cílem ubezpečit přátele a spojence o postojích USA a zapůsobit na Číňany brzkou angažovaností. „Je důležité dát najevo, že hodláme rozvíjet širší a hlubší vztahy nejen se zeměmi, které navštívím, ale i s dalšími národy v Asii a v Tichomoří,“ prohlásila Clintonová na tiskové konferenci před odletem.

Snaha přesvědčit KLDR, aby se vzdala jaderného programu, bude součástí jejího rokování v Tokiu, Soulu a Pekingu, důraz na lidská práva položí v Číně a také v Indonésii, kde americký prezident Barack Obama prožil část dětství. K dalším tématům má patřit energetika, boj proti organizovanému zločinu, pašování lidí a proti hrozbě pandemií, jako je například ptačí chřipka. V Japonsku chce Clintonová podepsat dohodu o přemístění 8000 amerických vojáků z Okinawy na Guam a zvýšit obrannou spolupráci USA s členskými státy Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

V pátek Clintonová prohlásila, že USA by byly ochotné normalizovat své vztahy se Severní Koreou, podepsat s ní mírovou smlouvu a poskytnout jí hospodářskou pomoc, pokud Severokorejci zcela ukončí svůj program výroby jaderných zbraní. Druhý nejvyšší muž severokorejského režimu Kim Jong-nam na to reagoval slovy, že Pchjongjang „bude jako vždy rozvíjet vztahy se zeměmi, které se vůči němu chovají přátelsky“. Severní Korea ale dnes v den oslav 67. narozenin svého vůdce Kim Čong-ila zároveň pohrozila novým testem rakety dlouhého doletu.

V letadle Clintonová také nepřímo kritizovala předchozí vládu amerického prezidenta George Bushe za to, že se vzdala tzv. dojednaného rámce se Severní Koreou, jehož v roce 1994 dosáhli vyjednavači tehdejšího prezidenta Billa Clintona a který vyzýval Pchjongjang, aby se vzdal svého zbrojního programu založeného na plutoniu. Důsledkem toho podle Clintonové bylo, že KLDR znovu obnovil plutoniový program, což jí v roce 2006 umožnilo provést první jaderný test.

Oslavy narozenin Kim Čong-ila
Zdroj: ČT24