Podle průzkumu je nadpoloviční většina Irů pro Lisabon

Dublin - V Irsku narůstá počet voličů, kteří jsou pro Lisabonskou smlouvu. Podle posledního průzkumu by ji v referendu podpořilo 51 procent voličů (loni v listopadu to bylo 43 procent), proti je 33 procent respondentů (loni 39 procent) a rozhodnuto zatím není 16 procent Irů (loni 18 procent). Ve stejném průzkumu zveřejněném v listu The Irish Times odpovědělo 80 procent respondentů kladně na otázku, zda je pro Irsko lepší, že za současné hospodářské krize je součástí EU. Při loňském referendu Irové smlouvu odmítli, opakovaný termín upřesní do konce června.

V Irsku jako v jediném státu sedmadvacítky se o smlouvě EU podle ústavy musí rozhodovat v referendu, a nikoli v parlamentu. Platnost Lisabonu je podmíněna souhlasem všech 27 členských zemí. Ratifikaci zatím dokončilo 23 států, v Německu a v Polsku schází podpis prezidenta. Český parlament by o dokumentu mohl jednat příští týden.

Irové požadují, aby každá členská země EU měla do budoucna svého komisaře. Podle dosavadní podoby Lisabonské smlouvy se jejich počet měl ale snížit. Špičky EU se na prosincovém summitu dohodly, že příští komise by měla mít stejný počet členů jako nyní za podmínky, že Lisabon vstoupí v platnost. Summit se vedle příslibu zachovat Irsku jeho evropského komisaře vyslovil pro neutralitu Irska, jeho daňovou autonomii a pro nezpochybňování irského zákazu potratů.

Irové jsou podle průzkumu pro Lisabon
Zdroj: ČT24
Vydáno pod