Kuřáci a nekuřáci budou ve slovenských restauracích sedět odděleně

Bratislava - Slovenský parlament dnes rozhodl, že v kavárnách, restauracích a barech se dál bude smět kouřit. Majitelé stravovacích zařízení však budou muset kouřící zákazníky úplně oddělit od nekuřáků. Toto nařízení ovšem platí jen pro restaurace a bary, kde se podává jídlo.

Poslankyně Tatiana Rosová ze Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) přitom navrhovala, aby se kouření v restauracích úplně zakázalo. To ale u poslanců neprošlo.

Ti pouze odsouhlasili, že kuřáci musejí být odděleni od nekuřáků, a navíc zmírnili původní znění předlohy, když od této povinnosti úplně osvobodili bary či restaurace, kde se nepodává jídlo.

Slovensko se tak nepřidalo k Británii, Irsku či Finsku, kde je kouření v restauracích, barech či kavárnách zcela zakázáno. Takový zákaz platí ve vícerých zemích Evropské unie, ale reakce na omezení byly různé. V Rakousku, kde platí zákaz od počátku letošního roku, kuřáci považovali za znevažující, že musí chodit kouřit před podnik. Ve Francii se zase kvůli nátlaku kuřáků v některých restaurantech omezení nedodržuje.

Omezení kouření ve veřejných prostorách na Slovensku

  • V restauracích a jiných podnicích, v nichž se podává strava, bude možné kouřit jen ve stavebně oddělených částech.
  • Stavebně oddělit kuřáky a nekuřáky nebudou muset podniky, kde se nepodává jídlo.
  • Kouření bude zakázáno v budovách úřadů, v divadlech, na výstavištích, v obchodních domech, kinech, muzeích a v galeriích.
Zákaz kouření
Zdroj: ČT24