Slovenský soud: Dvě doživotí pro mafiány z Košic

Pezinok - Slovenský soud dnes poslal na doživotí do vězení údajného šéfa východoslovenské mafiánské skupiny Róberta Okoličányho. Soudce potrestal i Okoličányho kumpány. Jeden z nich si vysloužil také doživotní, další pak od soudu odešli s tresty ve výši od 4 do 10 let. Gang z košického podsvětí měl podle rozsudku na svědomí několik vražd a další kriminální činy. Rozsudek zatím není pravomocný a odsouzení se proti němu mohou odvolat.

Spolu s Okoličánym bylo dnes odsouzeno i dalších šest lidí, kteří se na trestných činech podíleli. Soud je uznal vinnými z vraždy, vydírání, ublížení na zdraví, krádeže a organizování zločinecké skupiny.

Okoličány podle rozsudku zastřelil v roce 2001 Jozefa Ference a dal příkaz i k dalším dvěma vraždám. V médiích se objevil i případ likvidace jiného údajného předního člena košického podsvětí Jozefa Estóka z roku 2005, kterou měli podle soudu na svědomí také Okoličányho lidé. Při střelbě v Košicích tehdy zahynul i náhodný kolemjdoucí. Celkem gang údajně spáchal šest vražd.

Soud při rozhodování o vině obžalovaných přihlédl především k výpovědím korunního svědka, který v minulosti působil právě v Okoličányho gangu. Rozhodl se ale spolupracovat s policií a díky němu byli viníci usvědčeni.